Профілактика розвитку неалкогольної жирової хвороби печінки у амбулаторних пацієнтів - Радомська, Тетяна Юріївна (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Вступ. Неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП) є найпоширенішою патологією серед усіх хронічних захворювань печінки, що призводить до погіршення якості життя, інвалідизації та смерті (Кобиляк Н.М та співав., 2015). Це зумовлено насамперед високим ризиком її прогресування з розвитком стеатогепатиту, печінкової недостатності та гепатоцелюлярної карциноми (Neuschwander-Tetri B.A., 2013). Поширеність НАЖХП у різних країнах перебуває в межах 14-40% (Singh S. et al., 2015, McPherson S., 2015). НАЖХП трапляється в усіх вікових групах, але найбільший ризик її розвитку спостерігається у жінок віком 40-60 років з ознаками метаболічного синдрому (Lazo M., Clark J.M., 2008, Діденко В.І., 2015). Мета дослідження – оцінити ефективність профілактичних заходів щодо розвитку НАЖХП у амбулаторних пацієнтів. Матеріали і методи. На базі діагностичного відділення Навчально-наукового медичного центру «Університетська клініка» було обстежено 53 пацієнта, середній вік яких склав 47±1,2 року, з них жінок було 30, чоловіків - 23. Всім обстеженим проводилося антропометричне вимірювання з розрахунком індексу маси тіла (ІМТ), ультразвукове дослідження гепатобіліарної системи за стандартною методикою на апараті LOGIQ C5 Premium (США), визначення рівня глюкози у венозній крові, аланінамінотрансферази (АЛТ), загального холестерину (ЗХ), ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ), тригліцеридів (ТГ) здійснювалося на біохімічному аналізаторі-фотометрі Prestige-24і (Японія). Особам, у яких було виявлено гіперглікемію натщесерце, додаткового проводили глюкозотолерантний тест за стандартною методикою. Обстеження проводилося двічі з інтервалом 6 місяців. Статистична обробка результатів здійснювалася за допомогою комп’ютерної програми «Statistica 6.1» (StatSoftIns, США).
Keywords: тези доповідей