Вплив психологічної підготовки на рівень мотивованості до стоматологічного лікування серед робітників сталеливарної промисловості - Возна, Ірина Володимирівна; Бригадир, О. С.; Калянова, В. А. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Прийом у лікаря-стоматолога відноситься до факторів, що викликають стрес у більшості людей, що значно ускладнює роботу лікаря. Аби уникнути даної проблеми, необхідно знайти індивідуальний підхід до кожного пацієнта, що дасть можливість заспокоїти його та взаємодіяти більш ефективно. Користуючись різноманітними типологічними методиками можна оптимізувати та поліпшити психологічну підготовку хворого, створити більш комфортні умови для взаємодії з ним. Мета дослідження. Оцінити вплив психологічної підготовки робітників заводу «Дніпроспецсталь» на рівень мотивованості до стоматологічного лікування та комфортності взаємодії з лікарем стоматологом. Матеріал і методи. Всього було опитано 350 робітників заводу «Дніпроспецсталь». Методика психологічної підготовки для вирішення даної проблеми базувалася на роботах шведського психіатра та педагога К.Г. Юнга. Анкети заповнювалися після другого або третього відвідування. Респонденти відповідали на запитання анкети добровільно і анонімно. Анкета складалася з 15 запитань. Отримані результати. Нас дуже засмутили відповіді на питання анкеты «Як Ви ставитеся до профілактики стоматологічних захворювань?». Вважають, що їм не потрібна профілактика – 5,1%, розуміють важність профілактики, але не виконують її заходів – 28,0%, не регулярно виконують заходи профілактики – 43,7% працівників. Серед них представники всіх вікових груп. Лише 23,1% респондентів виконують заходи профілактики як на виробництві так і дома. В основному це жінки середніх вікових груп. Незважаючи на стан сучасної стоматології майже 42,0% опитуваних відчувають страх коли звертаються до лікаря стоматолога. Жінкам більше до вподоби дружня розмова, а чоловікам ділова. Лише 23,1% респондентів виконують заходи профілактики як на виробництві так і дома.
Keywords: тези доповідей