Оцінювання ефективності виконання антирефлюксних операцій у пацієнтів із грижею стравохідного отвору діафрагми - Клименко, Андрій Володимирович; Кравченко, Борис Сергійович; Клименко, Володимир Микитович; Сергєєва, Людмила Нільсівна; Кравченко, С. М.; Ткачов, Владислав Сергійович; Klymenko, A. V.; Kravchenko, B. S.; Klymenko, V. M.; Serhieieva, L. N.; Kravchenko, S. M.; Tkachov, V. S. (Запорізький державний медичний університет, 2022)
Мета роботи – визначення ефективності антирефлюксних втручань і частоти післяопераційних дисфагій у пацієнтів із грижею стравохідного отвору діафрагми. Матеріали та методи. Проаналізували показники 38 хворих у ранньому і віддаленому післяопераційних періодах, прооперованих із застосуванням фундоплікації за Ніссеном і Тупе, з інтегральним оцінюванням проявів синдрому дисфагії. У 17 (44,7 %) пацієнтів (перша група) здійснили лапароскопічну задню крурорафію з фундоплікацією за Ніссеном у модифікації Short-Flopрy-Nissen; у 21 (55,3 %) хворого (друга група) – задню крурорафію з фундоплікацією за Тупе. Результати. У післяопераційному періоді інтенсивність болю за рейтинговою шкалою мінімальна в 70,6 % і 71,4 % випадків, помірна – в 23,5 % і 14,3 %, сильна – в 5,9 % і 14,3 % пацієнтів першої та другої груп відповідно. Перший ступінь дисфагії (можливість ковтати рідку їжу та рідину) встановили у 5 із 17 (29,4 %) пацієнтів першої групи з наступною регресією в 4 із 5 хворих протягом 5 днів; у другій групі явища дисфагії не зареєстрували. Зіставивши показники всіх шкал інтегрального аналізу якості життя пацієнтів обох груп, вірогідну різницю не встановили. Aim. Determination of the effectiveness of antireflux interventions and the frequency of postoperative dysphagia in patients with esophageal hernia. Materials and methods. The results of 38 patients in the early and late postoperative period, operated with the use of Nissen and Toupet fundoplication, with an integrated exhaustive examination of the manifestations of dysphagia syndrome were analyzed. 17 (44.7 %) patients (first group) underwent laparoscopic posterior crurorraphy with Nissen fundoplication in the Short-Floppy-Nissen modification, and 21 (55.3 %) patients (second group) underwent posterior crurorraphy with Toupet fundoplication. Results. In the postoperative period, the intensity of pain on the rating scale was minimal in 70.6 % and 71.4 %; moderate in 23.5 % and 14.3 %; strong in 5.9 % and 14.3 % of the patients in the first and second groups, respectively. The first degree of dysphagia (the ability to ingest liquid food and fluids) was observed in 5 of 17 (29.4%) patients of the first group, with subsequent regression in 4 of 5 patients within 5 days; in the second group there was no dysphagia. When comparing the results of all scales of integrated analysis of the quality of life of the patients of both groups, no significant difference was found between them.
Evaluation of antireflux surgery effectiveness in patients with hiatal hernia
Клименко А. В. - ORCID ID: 0000-0002-8502-0769; Кравченко Б. С. - ORCID ID: 0000-0002-1653-7043; Клименко В. М. - ORCID ID: 0000-0003-4248-8895; Сергєєва Л. Н. - ORCID ID: 0000-0003-3207-0698; Ткачов В. С. - ORCID ID: 0000-0002-5583-4921.
Keywords: грижа стравохідного отвору діафрагми; лапароскопія; фундоплікація; крурорафія; алопластика; hiatal hernia; laparoscopy; fundoplication; cruroplasty; alloplasty