Протипухлинна активність молекулярних комплексів заміщених 1,1-біс-(піримідин-2,4-діон-1-іл)-2-бромо-2-хлороетиленів і бактерійного лектину - Вельчинська, О. В.; Вельчинская, Е. В.; Welchinska, E. V. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Один з актуальних напрямів пошуку нових протипухлинних засобів – дослідження антиметаболітів піримідинового та пуринового обміну, які є преформованими сполуками в низці біосинтетичних процесів (ДНК, РНК, специфічні білки), гальмуючи пухлинний ріст. З метою одержання нових потенційних протипухлинних засобів створили молекулярні комплекси на основі заміщених 1,1-біс-(піримідин-2,4-діон-1-іл)-2-бромо-2-хлороетиленів і бактерійного лектину Bacillus polymyxa. Встановили, що молекулярні комплекси біс-похідних піримідинів і бактерійного лектину є малотоксичними (ЛД50 від 338 мг/кг до 335 мг/кг) і мають значний протипухлинний ефект (до 62,8% на лімфосаркомі Пліса). Це свідчить, що нові молекулярні комплекси є перспективними для наступного вивчення як малотоксичні речовини з високою протипухлинною активністю. Одно из актуальных направлений поиска новых противоопухолевых средств – исследования антиметаболитов пиримидинового и пуринового обмена, которые являются преформированными соединениями в цепочке биосинтетических процессов (ДНК, РНК, специфические белки), тормозя рост опухоли. С целью получения новых потенциальных противоопухолевых средств созданы молекулярные комплексы на основе замещенных 1,1-бис-(пиримидин-2,4-дион-1-ил)-2-бромо-2-хлороэтиленов и бактериального лектина Bacillus polymyxa. Установлено, что молекулярные комплексы бис-производных пиримидинов и бактериального лектина малотоксичны (ЛД50 от 338 мг/кг до 335 мг/кг) и проявляют значительный противоопухолевый эффект (до 62,8% на лимфосаркоме Плиса). Это свидетельствует, что новые молекулярные комплексы перспективны для дальнейшего изучения как малотоксичные вещества с высокой противоопухолевой активностью. Aim. One of the actual direction of new antitumour preparations search is the antimetabolites of pyrimidin’s and purin’s change investigations which are preformed compounds at the link of biosynthetic processes (DNA, RNA, specifi c proteins) and brake tumour’s growth. With a purpose of new potential antitumour preparation’s obtaining molecular complexes on the base of 1,1-bis-(pyrimidine-2,4-diono-1-il)-2-bromo-2-chloroethylenes and bacterial lectin Bacillus polymyxa have been produced. Methods and results. It has been discovered that molecular complexes of bis-derivatives of pyrimidines and bacterial lectin applies low toxic preparations (LD50: from 338 mg/kg to 335 mg/kg) and demonstrates considerable antitumour effect upon to 62,8% on Lymphosarcoma Plisa tumour. Conclusions. It confirms that new molecular complexes are perspective for the future investigation as substances with low toxicity and high antitumour activity.
Противоопухолевая активность молекулярных комплексов замещенных 1,1-бис-(пиримидин-2,4-дион-1-ил)-2-бромо-2-хлороэтиленов и бактериального лектина
Antitumour activity of molecular complexes 1,1-bis-(pyrimidine-2,4-diono-1-il)-2-bromo-2-chloroethylenes substituted and bacterial lectin
Keywords: піримідин; протипухлинні речовини; лектини; пиримидин; противоопухолевые вещества; лектины; Pyrimidine; Antineoplastic Agents; Lectins