Modern diagnostics and treatment of combined congenital cardiovascular system and gastrointestinal tract malformations - Shumna, T. Ye.; Makarova, M. O.; Panchenko, O. V.; Шумная, Т. Е.; Макарова, М. А.; Панченко, А. В.; Шумна, Таміла Євгенівна; Макарова, Марина Олександрівна; Панченко, О. В. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Purpose – to share the experience of qualified medical care providing to newborn children born with combined abnormal development. Materials and methods. Diagnostics, treatment of a newborn child and further monitoring was performed according to the protocols of the Ministry of Health of Ukraine for the diagnosis and treatment of cardiovascular system and gastrointestinal tract diseases in children. Results. The article describes a case of girl clinical observation, born with combined cardiovascular and gastrointestinal tract anomalies. The main data of anamnesis, objective, laboratory and instrumental examination, the results of child with combined congenital malformations of cardiovascular system and gastrointestinal tract treatment are presented: double outlet right ventricle, atrial septal defect, ventricular septal defect and esophageal atresia, tracheoesophageal fistula, duodenal atresia. Conclusions. All pregnant women should undergo ultrasound and screening genetic examinations to exclude or diagnose congenital malformations in the fetus. The success of therapy and surgical correction, the quality of child life depend on timely diagnosis, continuity and good teamwork of neonatologists, pediatric surgeons, cardiologists, pediatricians, diagnosticians. Цель работы – передать опыт оказания квалифицированной медицинской помощи новорожденным, родившимся с сочетанными аномалиями развития. Материалы и методы. Диагностика, лечение новорожденного ребенка и диспансерное наблюдение проводилось согласно протоколам МЗ Украины по диагностике и лечению заболеваний сердечно-сосудистой системы и желудочно-кишечного тракта у детей. Результаты. Описан случай клинического наблюдения девочки, родившейся с сочетанными аномалиями сердечно-сосудистой системы и желудочно-кишечного тракта. Представлены основные данные анамнеза, объективного, лабораторного и инструментального обследования, результаты лечения ребенка с двойным отхождением магистральных сосудов от правого желудочка, дефектом межжелудочковой и межпредсердной перегородок и атрезией пищевода с нижним трахеопищеводным свищем, атрезией двенадцатиперстной кишки. Выводы. Все беременные женщины должны проходить ультразвуковые и скрининговые генетические обследования для исключения или диагностики врожденных пороков развития у плода. Успешность терапии и хирургической коррекции, качество жизни ребенка зависят от своевременной диагностики, преемственности и слаженной командной работы неонатологов, детских хирургов, кардиологов, педиатров, диагностов. Мета роботи – передати досвід надання кваліфікованої медичної допомоги новонародженим дітям, які народились із поєднаними аномаліями розвитку. Матеріали та методи. Діагностику, лікування новонародженої дитини та диспансерне спостереження здійснили згідно з протоколами МОЗ України з діагностики та лікування захворювань серцево-судинної системи та шлунково-кишкового тракту в дітей. Результати. Описаний випадок клінічного спостереження дівчинки, котра народилась з аномаліями серцево-судинної системи та шлунково-кишкового тракту. Наведені основні дані анамнезу, об’єктивного, лабораторного та інструментального обстеження, результати лікування дитини з подвійним відходженням магістральних судин від правого шлуночка, дефектом міжшлуночкової та міжпередсердної перегородок та атрезією стравоходу з нижньою трахеостравохідною норицею, атрезією дванадцятипалої кишки. Висновки. Усі вагітні жінки повинні проходити ультразвукові та скринінгові генетичні обстеження для виключення або діагностики вроджених вад розвитку у плода. Успішність терапії та хірургічної корекції, якість життя дитини залежать від своєчасної діагностики, посередництва (наступництва) та злагодженої командної роботи неонатологів, дитячих хірургів, кардіологів, педіатрів, діагностів.
Сучасна діагностика та лікування поєднаних вроджених вад розвитку серцево-судинної системи та шлунково-кишкового тракту
Современная диагностика и лечение сочетанных врожденных пороков развития сердечно-сосудистой системы и желудочно-кишечного тракт
Keywords: gastrointestinal tract; cardiovascular system; congenital abnormalities; clinical case; новонароджена дитина; шлунковокишковий тракт; серцево-судинна система; уроджені аномалії; клінічний випадок; новорожденный ребенок; желудочно-кишечный тракт; сердечно-сосудистая система; врожденные аномалии; клинический случай; newborn infant