Дослідження ефірної олії трави Achillea submillefolium Klok. Et Krytzka - Смойловська, Галина Павлівна; Малюгіна, Олена Олександрівна; Хортецька, Тая Володимирівна; Мазулін, Олександр Владиленович (ДСЛР ІАП НААН. Лубни: ВКФ «Інтер Парк», 2023)
Мета роботи – дослідження складу ефірних олій з трави Achillea submillefolium Klok. et Krytzka. Одержані ефірні олії з трави Achillea submillefolium Klok. et Krytzka. Найбільше накопичення ефірних олій встановлено в період цвітіння (до 2,45 ± 0,03%). Досліджено якісний склад і кількісний вміст ефірних олій трави Achillea submillefolium Klok. et Krytzka. За результатами хромато-мас спектрометрії ідентифіковано 57 компонентів. У найбільшій концентрації присутні 1,8-цинеол, камфора, терпінен-4-ол, α-терпінеол, сабінілацетат, тимол, каріофілен, гермакрен D, каріофіленоксид, хамазулен, β-евдесмол. Наявність у ефірній олії значних кількостей похідних терпенів та цинеолу дозволяє рекомендувати ефірні олії з трави деревію майже звичайного для розробки комплексних фітопрепаратів антибактеріальної та протизапальної дії.
Keywords: ефірна олія; деревій