Взаємозв’язок серологічного профілю дорослих хворих на кір із розвитком ускладнень - Білокобила, Світлана Олександрівна; Рябоконь, Олена Вячеславівна; Рябоконь, Юрій Юрійович (My University, 2021)
Актуальність. За даними ВООЗ, у 2017–2019 роках у країнах Європи, зокрема і в Україні, було відзначено значне зростання кількості хворих на кір. За перші шість місяців 2019 року було виявлено майже 90 тис. випадків кору, що більше, ніж за весь 2018 рік, в якому було зафіксовано 84 тис. випадків цієї інфекції. Україна очолила десятку країн, де у 2018 році було зареєстровано найбільшу кількість випадків кору. На сьогодні країни з високим рівнем імунізації населення проти кору залишаються під загрозою епідемічного неблагополуччя, оскільки в них завдяки тривалому періоду планової імунізації відбулася зміна епідеміології кору за рахунок збільшення захворілих серед дорослого населення. У цих країнах спостерігається зниження вмісту поствакцинальних IgG у дорослих, при цьому можливі наслідки цього явища в період елімінації залишаються недостатньо з’ясованими. Мета дослідження: з’ясувати взаємозв’язок серологічного профілю в дорослих хворих на кір із розвитком ускладнень.
Keywords: дорослі; кір; розвиток ускладнень