В. Шекспір і література фентезі: до постановки проблеми - Москвітіна, Дар'я Анатоліївна; Малафай, Юлія (Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, 2018)
Стаття присвячена визначенню місця Вільяма Шекспіра у традиції літератури фентезі, а також дослідженню основних ракурси впливу протофентезійних елементів на творчість Великого Барда. Основною метою розвідки було проаналізувати ступінь використання запозичень із п’єс англійського драматурга у фентезійних творах, як на рівні сюжетів та образів, так і на текстуальному рівні. У статті приділяється увага різним видам взаємовпливу і пропонуються перспективні напрямки для подальших літературознавчих досліджень. Статья посвящена определению места Уильяма Шекспира в традиции литературы фэнтези, а также нахождению основных ракурсов влияния протофентезийних элементов на творчество Великого Барда. Основной целью исследования было проанализировать степень использования заимствований из пьес английского драматурга в фэнтезийных произведениях как на уровне сюжетов и образов, так и на текстуальном уровне. В статье уделяется внимание различным видам взаимодействия и предлагаются перспективные направления для дальнейших литературоведческих исследований. The article is aimed at determining William Shakespeare’s role for the formation of the fantasy literature tradition, as well as at studying the main aspects of the influence of primary fantasy elements in the works of the Bard. The main purpose was to analyze the amount of borrowings from the plays of the famous English playwright in fantasy literature, both at the level of plot and characters, and at the textual level. The article focuses on various types of interaction and suggests prospective directions for further literary researches.
Keywords: Вільям Шекспір; література фентезі; сюжет; образ; ДЖ.Р.Р. Толкін; Дж. Ффорде; Т. Претчетт; Уильям Шекспир; литература фєнтези; Дж.Р.Р. Толкин; William Shakespreare; fantasy literature; plot; character; J.RR. Tolkien; J. Fforde; T. Pratchett