Структурно-функіональні зміни серця та клінічні особливості серцевої недостатності зі збереженою фракцією викиду лівого шлуночка у хворих, які перенесли інфаркт міокарда, комор бідний із артеріальною гіпертензією - Сиволап, Віктор Денисович; Земляний, Ярослав Вадимович; Сыволап, В. Д.; Земляной, Я. В.; Syvolap, V. D.; Zemlianyi, Ya. V. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
У 91 хворого з постінфарктним кардіосклерозом і збереженою фракцією викиду лівого шлуночка (ФВ>45%) з артеріальною гіпертензією за допомогою оцінки клінічного стану та еходопплеркардіографії дослідили структурно-функціональні зміни серця та клінічні особливості перебігу серцевої недостатності. Виявили, що у хворих із постінфарктним кардіосклерозом і діастолічною серцевою недостатністю з коморбідною артеріальною гіпертензією важкість клінічних проявів корелює з індексом об’єму лівого передсердя та маркерами діастолічної дисфункції E’ та E/E’. У пацієнтів із постінфарктним кардіосклерозом і артеріальною гіпертензією з діастолічною серцевою недостатністю виявляють переважно концентричну гіпертрофію зі збільшенням індексу об’єму лівого передсердя і помірною дилатацією лівого шлуночка та діастолічною дисфункцією за типом порушення релаксації. У 91 больного с постинфарктным кардиосклерозом и сохраненной фракцией выброса левого желудочка (ФВ>45 %) с артериальной гипертензией с помощью оценки клинического состояния и эходопплеркардиографии исследовали структурно-функциональные изменения сердца и клинические особенности течения сердечной недостаточности. Обнаружили, что у больных с постинфарктным кардиосклерозом и диастолической сердечной недостаточностью с коморбидной артериальной гипертензией тяжесть клинических проявлений сердечной недостаточности коррелирует с индексом объема левого предсердия и маркерами диастолической дисфункции E’ и E/E’. У пациентов с постинфарктным кардиосклерозом и артериальной гипертензией с диастолической сердечной недостаточностью определяют преимущественно концентрическую гипертрофию с увеличением индекса объема левого предсердия и умеренной дилатацией левого желудочка и диастолическую дисфункцию по типу нарушения релаксации. In 91 patients with post-infarction cardiosclerosis and preserved left ventricular ejection fraction (EF > 45 %) with arterial hypertension were investigated structural and functional changes in the heart and clinical features of heart failure by assessing clinical status and ultrasound of the heart. We found that in patients with post-infarction cardiosclerosis and diastolic heart failure with arterial hypertension severity of clinical manifestations of heart failure correlates with left atrial volume index and markers of diastolic dysfunction E’ and E/E’. In patients with postinfarction cardiosclerosis and hypertension with diastolic heart failure concentric hypertrophy was predominantly diagnosed with increased left atrial volume index and moderate left ventricular dilatation and mild diastolic dysfunction.
Структурно-функциональные изменения сердца и клинические особенности сердечной недостаточности с сохраненной фракцией выброса левого желудочка у больных, перенесших инфаркт миокарда, коморбидный с артериальной гипертензией
Structural and functional changes in the heart and clinical features of heart failure with preserved left ventricular ejection fraction in patients after myocardial infarction, comorbided with arterial hypertension
Keywords: серцева недостатність зі збереженою фракцією викиду; інфаркт міокарда; артеріальна гіпертензія; сердечная недостаточность с сохраненной фракцией выброса; инфаркт миокарда; артериальная гипертензия; heart failure with preserved ejection fraction; myocardial infarction; arterial hypertension.