Організація антикорупційної діяльності в закладах охорони здоров’я: проблеми інституціалізації - Аніщенко, Михайло Анатолійович; Anishchenko, M. A. (My University, 2019)
У статті проаналізовано механізми державного управління з питань організації антикорупційної діяльності в закладах охорони здоров’я в контексті проблем інституціалізації, детального розглянуто статус уповноваженого підрозділу (особи) з питань запобігання корупції та її виявлення, виявлено проблеми державного регулювання цих правовідносин, а також окреслено шляхи вирішення означених проблем. Будь-яка управлінська діяльність може ефективно здійснюватися завдяки виконанню функцій суб’єктами такої діяльності, а саме певними інституціями, що мають передбачені законодавством права, обов’язки, завдання та мету, орієнтовані на досягнення певних суспільно значущих результатів. Антикорупційна діяльність у закладах охорони здоров’я, що є складовою державної антикорупційної політики, не є винятком з вищенаведеного правила. Однак питання інституціалізації антикорупційної діяльності в закладах охорони здоров’я України нині залишається проблемним. Це відбувається через те, що інститути, покликані долати корупцію, а саме уповноважені особи (підрозділи) з питань запобігання корупції та її виявлення, у закладах охорони здоров’я державної форми власності мають невизначений статус, в комунальних закладах охорони здоров’я утворення таких інститутів є необов’язковим, а в приватних закладах охорони здоров’я вони взагалі відсутні. Забезпечення утворення (визначення) та функціонування підрозділів (осіб) з питань запобігання корупції та її виявлення на підприємствах, в установах та організаціях, які належать до сфери управління міністерств, інших центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів виконавчої влади Автономної Республіки Крим (саме до цієї категорії належать заклади охорони здоров’я державної власності), регламентується Постановою Кабінету Міністрів України «Питання запобігання та виявлення корупції» від 4 вересня 2013 р. № 706. Крім того, вищевказаною Постановою рекомендовано органам місцевого самоврядування утворити (визначити) та забезпечити функціонування підрозділів (осіб) з питань запобігання корупції та її виявлення в органах місцевого самоврядування, а також на підприємствах, в установах та організаціях, що перебувають у комунальній власності. In the article analyzes the mechanisms of public administration in the issues of organization of anticorruption activities in health care institutions in the context of institutionalization problems, examines in detail the status of the authorized unit (person) on issues of prevention and detection of corruption, identifies problems of state regulation of these relations and outlines ways of solving these problems. Any managerial activity can be efficiently carried out by performing the functions of the subjects of such activity – certain institutions having the rights, duties, tasks and goals stipulated by the law, oriented towards achieving certain socially significant results. Anti-corruption activities in health care institutions, which are part of the state anti-corruption policy, are no exception to the above rule. However, the issue of institutionalization of anti-corruption activities in Ukrainian health care institutions is currently a problem. This is because institutions that are designed to fight corruption, namely authorized persons (units) for the prevention and detection of corruption, in state-owned health institutions have an indefinite status, in municipal health institutions; the establishment of such institutions is optional. They are generally absent from health care. Provision of education (definition) and functioning of units (persons) on issues of prevention and detection of corruption at enterprises, institutions and organizations belonging to the sphere of management of ministries, other central and local executive bodies, bodies of executive power of the Autonomous Republic of Crimea (this particular categories belong to state-owned health institutions), regulated by the Cabinet of Ministers of Ukraine Decree No. 706 of September 4, 2013 “Issues of Prevention and Detection of Corruption”. In addition, the aforementioned resolution recommended that local self-government bodies establish (define) and ensure the functioning of divisions (persons) on the issues of prevention and detection of corruption in local self-government bodies, as well as in enterprises, institutions and organizations in communal ownership.
Organization of anti-corruption activities in health care institutions: problems of institutionalization
Keywords: антикорупційна діяльність; заклади охорони здоров’я; інституціалізація; anti-corruption activities; health care institutions; institutionalization