Треугольная пластика левого предсердия при левой атриомегалии - Попов, B. В. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Мета дослідження полягала у вивченні можливостей методики трикутної пластики лівого передсердя при протезуванні мітрального клапана. Проаналізовано результати хірургічного лікування трьох хворих (2 жінки й чоловік), яким виконано протезування мітрального клапана з приводу мітральної вади зі збереженням його нативних структур у поєднанні з редукцією порожнини лівого передсердя за допомогою трикутної його плікації. Середній вік оперованих склав 46,8±8,5 років. Усі пацієнти належали до 4 класу серцевої недостатності за Нью-Йоркською класифікацєю (NYHA). Ніхто з оперованих пацієнтів на госпітальному етапі не помер. Динаміка показників ехокардіографії на етапах лікування склала: діаметр лівого передсердя (см) 7,2±0,1 (до операції) і 4,1±0,1 (після). Протезування мітрального клапана трикутною пластикою лівого передсердя є бажаною процедурою у пацієнтів з лівою атріомегалією. Цель исследования заключалась в изучении возможностей методики треугольной пластики левого предсердия при протезировании митрального клапана. Проанализированы результаты хирургического лечения трех больных (2 женщины и мужчина), которым выполнено протезирование митрального клапана по поводу митрального порока с сохранением нативных структур митрального клапана в сочетании с редукцией полости левого предсердия с помощью треугольной его пликации. Средний возраст оперированных составил 46,8±8,5 лет. Все пациенты принадлежали к 4 классу сердечной недостаточности по Нью-Йоркской классификаций (NYHA). Никто из оперированных пациентов на госпитальном этапе не умер. Динамика показателей эхокардиографии на этапах лечения составила: диаметр левого предсердия (см) 7,2±0,1 (до операции) и 4,1±0,1 (после). Протезирование митрального клапана треугольной пластикой левого предсердия является желательной процедурой у пациентов с левой атриомегалией. The purpose of this investigation was to study possibilities of triangular plastic technique of the left atrium with mitral valve replacement. The results of surgical treatment of three patients (2 female and male) who underwent mitral valve replacement on for mitral valvular disease with the saving of native structures of the mitral valve in combination with the reduction of the cavity of the left atrium with its triangular placation were analized. The average patients' age was 46,8 ± 8,5 years. All patients had class 4 of heart failure according to New York classification (NYHA). No one out of operated patients died at the hospital stage. Dynamics of parameters of echocardiography in the course of treatment was as follows: left atrium diameter (cm) 7,2±0,1 (before surgery) and 4,1±0,1 (after surgery). Mitral valve triangle plasty of the left atrium is a desirable procedure in patients with left atriomegaly.
Keywords: пластика лівого передсердя; протезування мітрального клапана; пластика левого предсердия; протезирование митрального клапана.; technique of the left atrium; mitral valve replacement