Патоморфологічна характеристика церебральних мікросудин у хворих на цукровий діабет II типу, ускладнений ішемічним півкульовим інфарктом мозку - Авраменко, Юлія Миколаївна; Avramenko, Y. M. (Запорізький державний медичний університет, 2020)
Встановлено патоморфологічні та імуногістохімічні параметри мікросудин м’якої оболонки і кори головного мозку у хворих на цукровий діабет 2 типу, у хворих на церебральний атеросклероз з артеріальною гіпертензією та у хворих з ішемічним церебральним півкульовим інфарктом в стадію некрозу на фоні цукрового діабету і на фоні церебрального атеросклерозу з артеріальною гіпертензією. Результати проведених патогістологічних, морфометричних, імуногістохімічних досліджень показали, що при ЦД 2 типу в артеріолах м’якої оболонки головного мозку визначалися вогнищеві потовщення базальної мембрани, нерівномірне потовщення внутрішньої еластичної мембрани з накопиченням в ній ШИК-позитивного матеріалу, втрата гладком’язових клітин середньої оболонки, а також нерівномірне потовщення судинної стінки через плазматичне просочування або через вогнищевий гіаліноз. Артеріоли м’якої оболонки головного мозку мали достовірно більший зовнішній та внутрішній діаметри, а також на 84,53 % потовщену судинну стінку, що асоціювалося зі збільшеною на 23,02 % площею експресії колагену 4 типу в м’якій мозковій оболонці. Реєструвалися достовірно вищі показники функціональних індексів Вогенворта та Керногана. Pathomorphological and immunohistochemical parameters of microvessels of the pial membrane and cerebral cortex in patients with type 2 diabetes mellitus, in patients with cerebral atherosclerosis with hypertension and in patients with ischemic cerebral hemispheric infarction in the stage of necrosis with necrosis on the background of diabetes mellitus and on the background of cerebral atherosclerosis with hypertension. The results of histopathological, morphometric, immunohistochemical studies showed that in type 2 diabetes mellitus in the arterioles of the pial membrane of the brain were determined focal thickening of the basement membrane, uneven thickening of the inner elastic membrane with the accumulation of PAS-positive material, loss of middle muscle smooth muscle cells, as well as uneven thickening of the vascular wall due to plasma infiltration or focal hyalinosis. The arterioles of the pial membrane of the brain had significantly larger outer and inner diameters, as well as 84.53 % thickened vascular wall, which was associated with an increase of 23.02 % in the area of expression of type 4 collagen in the meninges. Significantly higher indicators of functional indices of Wagenworth and Kernogan were registered. In type 2 diabetes mellitus, there were signs of intense brain arteriole reendothelisation in response to endothelial cell damage and apoptosis, significantly higher mean level of Ki-67 and caspase-3 expression in microvascular cells of the pial membrane.
Pathomorphological characteristics of cerebral microvessels in patients with diabetes mellitus type 2 complicated by ischemic cerebral infarction
Keywords: цукровий діабет; ішемічний інфаркт; артеріоли; капіляри; м’яка мозкова оболонка; CD31; CD105; VEGF; VEGFR-2; MMP-9; TIMP-1; Ki-67; каспаза-3; колаген IV типу; diabetes mellitus; ischemic infarction; arterioles; capillaries; pial meninges; caspase-3; type IV collagen