Природні та преформовані фізичні чинники в комплексному підході до реабілітації та профілактики ускладнень у вагітних з варикозною хворобою - Сюсюка, Володимир Григорович; Сергієнко, Марина Юріївна; Гайдай, Наталія Вікторівна; Павлюченко, Михайло Іванович; Колокот, Наталя Григорівна (My University, 2022)
Хронічне захворювання вен (ХВЗ) є багатофакторним станом, що вражає значний відсоток населення планети. Воно варіює від легких клінічних ознак, таких як телеангіектазії або ретикулярні вени, до важких проявів, таких як венозні виразки. Однак, варикозне розширення вен є найбільш частим проявом серцево-судинної патології [10]. У структурі соматичної захворюваності варикозна хвороба (ВХ) нижніх кінцівок займає одне із провідних місць, виявляється в 60 % жіночого населення України [7].