Ранозаживляющая активность мази, содержащей эфирное масло травы тысячелистника пойменного - Тржецинский, С. Д.; Мозуль, В. И.; Жернова, Г. А.; Фурса, Н. С.; Тржецинський, Сергій Дмитрович; Мозуль, Валентина Іванівна; Trzhetsinsky, S. D.; Mozul, V. I.; Gernova, G. A.; Fursa, N. S. (ЗДМУ, 2014)
Незаменимой лекарственной формой при лечении раневых повреждений остаются мази, интерес к которым в последние годы сильно возрос в связи с тенденцией включения в их состав фитопрепаратов. С целью изучения ранозаживляющей активности мази, содержащей эфирное масло тысячелистника пойменного, использована модель химического ожога, вызванного 20% спиртовым раствором серной кислоты. В результате фармакологических исследований установлено ранозаживляющее действие изучаемой мази, проявляющееся в достоверном увеличении скорости регенерации дефекта кожного покрова. Это свидетельствует о перспективности применения эфирного масла тысячелистника пойменного в виде мази для лечения ожогов. Незамінною лікарською формою під час лікування ранових ушкоджень залишаються мазі, інтерес до яких в останні роки сильно зріс у зв’язку із тенденцією включення до їх складу фітопрепаратів. З метою вивчення ранозагоювальної активності мазі, що містить ефірну олію деревію заплавного, використали модель хімічного опіку, який викликаний 20% спиртовим розчином сірчаної кислоти. У результаті фармакологічних досліджень установили ранозагоювальну дію досліджуваної мазі, що проявляється у вірогідному збільшенні швидкості регенерації дефекту шкірного покриву. Це свідчить про перспективність застосування ефірної олії деревію заплавного у вигляді мазі для лікування опіків Aim. Ointments still are an indispensable dosage form in the treatment of traumatic injuries that is why interest to it in recent years has greatly increased in connection with the new trend of inclusion the herbal remedias into composition. Methods and results. Chemical burns model, caused by 20% alcohol solution of sulfuric acid was used to study the healing activity of ointments containing essential oil of yarrow ﬂ oodplain. As a result pharmacological studies have established the healing action of the studied ointments, manifested in a signiﬁ cant increase in the rate of regeneration defects of the skin. Conclusion. This demonstrates the prospects of application of yarrow ﬂ oodplain essential oils in the form of ointments for the treatment of burns.
Ранозагоювальна активність мазі, що містить ефірну олію трави дерева залавного
Wound healing activity of ointment containing essential oils of herb yarrow ﬂ oodplain
Keywords: тысячелистник; эфирное масло; хромато-массспектрометрия; ранозаживляющее действие; деревій; ефірна олія; хромато-мас-спектрометрія; ранозагоювальна дія; Achillea; Volatile Oils; Gas Chromatography-mass Spectrometry; Wound Healing