Створення "штучних одиниць у мові перекладу" як ефективна стратегія передачі безеквівалентної медичної лексики - Сидоренко, Оксана Василівна; Сазанович, Лариса Вікторівна; Sydorenko, O.; Sazanovych, L.; Сидоренко, О. В.; Сазанович, Л. В. (My University, 2016)
У статті наголошується на визнаних у лінгвістиці підходах до перекладу іншомовних реалій, вирізняються особливості медичного тексту та визначаються поширені перекладацькі трнасормації, що застосовуються у практиці перекладу технічних текстів.Визначається, що чисельність безеквівалентної лексики в медичних текстах зумовлюється інтенсивним оновленням словника галузі медицини, внаслідок чого калькування стає одним із поширеніших засобів перекладу нових термінів.В статье отмечаются признанные в лингвистике подходы к переводу иноязычных реалий, выделяются особенности медицинского текста и определяются распространенные переводческие трансформации, применяемые в практике перевода технических текстов. Определяется, что численность безэквивалентной лексики в медицинских текстах предопределяется интенсивным обновлением словаря отрасли медицины, в следствие чего калькирование становится одним из распространенных средств перевода новых терминов. В статье отмечаются признанные в лингвистике подходы к переводу иноязычных реалий, выделяются особенности медицинского текста и определяются распространенные переводческие трансформации, применяемые в практике перевода технических текстов. Определяется, что численность безэквивалентной лексики в медицинских текстах предопределяется интенсивным обновлением словаря отрасли медицины, в следствие чего калькирование становится одним из распространенных средств перевода новых терминов. The article highlights on the recognized linguistic approaches to the translation of foreign realities. It addresses specifics of medical text and discusses common translation devices applied for medical text translation. Non-equivalence is defined as a one of the pronounced features of medical text that causes multiple difficulties for translators. Tracing is viewed as a productive device to deal with the problem of non-equivalence.
"Synthesizing translation units into the target language" as an effective device to deal with non- equivalence in medical texts
Создание «искусственных единиц в языке перевода» как эффективная стратегия передачи безэквивалентной медицинской лексики
Keywords: Переклад; безеквівалентна лексика; перекладацькі трансформації; медичний текст; калькування; транслітерація; транскрипція; non-equivalence; translation devices; medical texts; transliteration; transcription; безэквивалентная лексика; переводческие трансформации; медицинский текст; калькирование; транслитерация; транскрипция