Вивчення фармакодинамічних ефектів лікарських засобів природного походження - Білай, Іван Михайлович; Остапенко, А. О.; Білай, Андрій Іванович (Запорізький державний медичний університет, 2018)
На сучасному етапі великого значення для профілактики та лікування проявів атеросклерозу набуває терапія засобами з лікарських рослин. Такі тенденції пояснюються м’якістю дії більшості рослинних препаратів, відсутністю токсичних проявів при застосуванні, природністю по відношенню до організму людини. Ці положення дозволяють припустити їх суттєву значимість в комплексній терапії атерогенезу. У модельних дослідах з гіперліпідемією на щурах лінії Вістар (введення масляних розчинів холестерину і ергокальциферолу) і безпородних кролях (холестеринове годування) вивчено вплив лікувально-профілактичного призначення більше 50 лікарських рослин, рекомендованих народною медициною як антиатеросклеротичні засобів (глід, шавлія, астрагал, елеутерокок, прополіс, морська капуста, кукурудзяні рильця і ін.), а також синтетичних аналогів природних сполук (тіотриазолін, пікамілон, карнітину хлорид) на показники ліпідного обміну (рівень загального холестерину, тригліцеридів, β-ліпопротеїдів в сироватці крові, вміст холестерину в тканинах аорти) і процеси вільнорадикального окислення ліпідів (рівень малонового діальдегіду, дієнових і трієнових кон'югатів, α-токоферолу, активність глутатіонредуктази в сироватці крові) в порівняльному аспекті з антиатеросклеротичними препаратами (нікотиновою кислотою, ловастатином, грофібратом, холестираміном, α-токоферолом).
Keywords: тези доповідей