Ингибиторы иммунных контрольных точек в терапии немелкоклеточного рака лёгкого (обзор литературы) - Колесник, А. П.; Михайличенко, В. В.; Колеснік, Олексій Петрович; Kolesnik, O. P.; Mykhailychenko, V. V. (Запорізький державний медичний університет, 2021)
Цель работы – на основании данных научной литературы оценить эффективность применения ингибиторов иммунных контрольных точек (ИКТ) в терапии немелкоклеточного рака легкого (НМРЛ). Материалы и методы. Проведен анализ результатов клинических исследований лечения НМРЛ ингибиторами иммунных контрольных точек. Выводы. Наиболее успешно в терапии НМРЛ среди ИКТ показывают себя ингибиторы PD-1/PD-L1, а именно ниволумаб, пембролизумаб и атезолизумаб. Их применение значительно увеличивает показатели общей выживаемости и выживаемости без прогрессирования при низком профиле нежелательных явлений. Эти препараты применяют в качестве и второй, и первой линии в лечении НМРЛ. Найдены биомаркеры: уровень экспрессии гена Teff, уровень мутационной нагрузки опухоли (TMB) и уровень экспрессии мРНК интерферона гамма (IFNG), – которые позволяют более точно определить группу пациентов, которые покажут лучший ответ на терапию ингибиторами PD-1/PD-L1. Мета роботи – на підставі відомостей наукової літератури оцінити ефективність застосування інгібіторів імунних контрольних точок (ІКТ) у терапії недрібноклітинного раку легені (НДРЛ). Матеріали та методи. Здійснили аналіз результатів клінічних досліджень лікування НДРЛ інгібіторами імунних контрольних точок. Висновки. Найуспішніше в терапії НДРЛ серед ІКТ показують себе інгібітори PD-1/PD-L1, а саме ніволумаб, пембролізумаб та атезолізумаб. Їхнє застосування істотно збільшує показники загальної виживаності та виживаності без прогресування при низькому профілі небажаних явищ. Препарати призначають і як другу, і як першу лінію в лікуванні НДРЛ. Встановлено біомаркери: рівень експресії гена Teff, рівень мутаційного навантаження пухлини (TMB) і рівень експресії мРНК інтерферону гамма (IFNG), – що дають змогу точніше визначити групу пацієнтів, які матимуть кращу відповідь на терапію інгібіторами PD-1 і PD -L1. Aim. Based on scientific literature data, to evaluate the effectiveness of the use of immune checkpoint inhibitors (ICI) in the treatment of non-small cell lung cancer (NSCLC). Materials and methods. To analyze the results of clinical trials of NSCLC treatment with immune checkpoint inhibitors. Conclusions. Among the immune checkpoint inhibitors, PD-1/PD-L1 inhibitors, namely Nivolumab, Pembrolizumab and Atezolizumab, are most successful in the treatment of NSCLC. Their use significantly increases overall survival and progressionfree survival with a lower profile of adverse events. They are prescribed as both second-line and first-line drugs in the NSCLC therapy. Such biomarkers as Teff gene expression level, tumor mutational load (TMB) level and interferon gamma (IFNG) mRNA expression level have also been identified. They allow to more accurately determine the group of patients who will show the best response to therapy with PD-1/ PD-L1 inhibitors.
Інгібітори імунних контрольних точок у терапії недрібноклітинного раку легені (огляд літератури)
Immune checkpoint inhibitors in therapy of non-small cell lung cancer (a review)
Keywords: немелкоклеточный рак лёгкого; ингибиторы иммунных контрольных точек; лечение; недрібноклітинний рак легені; інгібітори імунних контрольних точок; лікування; non-small cell lung cancer; immune checkpoint inhibitors; treatment