Морфологические и иммунногистохимические особенности онкомаркеров в плацентарном барьере - Задорожная, Т. Д.; Подольский, В. В.; Ещенко, О. И.; Арчакова, Т. Н.; Килихевич, С. М.; Парницкая, О. И.; Давыдова, Ю. В.; Гребиниченко, А. А.; Пасечник, Е. А.; Задорожна, Т. Д.; Подольський, В. В.; Єщенко, О. І.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Гистологически и электронномикроскопически в 47% наблюдений выявлено нарушение микроциркуляции с кровоизлияниями и избыточным отложением вневорсинчастого фибриноида с наличием пикноза и полиморфизма ядер. В 1 группе исследований в І триместре в структурах плацентарного барьера отмечена выраженная экспрессия маркера пролиферации (Ki-67), протеина p53 и снижение этих маркеров в ІІІ триместре, что подтверждается показателями индекса пролиферации и обусловлено регулирующим влиянием данных факторов на процессы роста, развития, дифференцировки и клеточной смерти в структурах плацентарного барьера в динамике беременности. Во 2 группе выраженная экспрессия Ki-67 отмечена в ядрах цитотрофобласта и менее выраженная – в клетках стромы и эндотелия сосудов, что подтверждается достоверным увеличением пролиферативного индекса, экспрессия протеина р53 носила очаговый характер в ядрах вневорсинчастого трофобласта и ворсинчастого трофобласта по сравнению с негативной в группе контроля. Отмечено, что СЕА в 1 группе исследований выявил следовую реакцию в цитотрофобласте в ранние сроки гестации (І триместр) и не определялся в ІІІ триместре беременности, во 2 группе в ІІІ триместре отмечена выраженная иммуннореактивность СЕА в цитоплазме стромальных клеточных элементов (клеток Кащенко-Гофбауэра, фибробластов). Гістологічно й електронномікроскопічно в 47% спостережень відзначено розлади мікроциркуляції з крововиливами і надмірним відкладанням позаворсинчастого фібриноїду з наявністю пікнозу й поліморфізму ядер. У 1 групі досліджень у І триместрі в структурах плацентарного бар’єра відзначено виразну експресію маркера проліферації (Ki-67), протеїна p53 і зменшення цих маркерів у ІІІ триместрі, що підтверджується показниками індексу проліферації та зумовлено регулюючим впливом цих факторів на процеси росту, розвитку, диференціювання і клітинної смерті в структурах плацентарного бар’єра в динаміці вагітності. У 2 групі виразну експресію Ki-67 відзначено в ядрах цитотрофобласта, менш виразну – в клітинах строми й ендотелію, що підтверджується достовірним збільшенням проліферативного індексу, експресія р53 мала вогнищевий характер у ядрах позаворсинчастого і ворсинчастого трофобласта у порівнянні з негативною у групі контролю. Спостережено, що СЕА в 1 групі дослідження виявив слідову реакцію в цитотрофобласті в ранні терміни гестації (І триместр) і не виявлявся в ІІІ триместрі вагітності; в 2 групі в ІІІ триместрі спостережено виразну імунореактивність СЕА в цитоплазмі стромальних клітинних елементів (клітинах Кащенко-Гофбауера, фібробластах). Histological and electron microscopy investigations in 47% cases showed disorders of microcirculation with haemorrage and excessive deposits of extravillous fibrinoid with presence of pycnosis and nucleus polymorphism. In 1st investigation group in I pregnancy trimester in placental barrier structures there were pronounced expression of proliferative marker (Ki-67), protein p53 and decrease of these markers in III trimester that is proved by indexes of proliferation and it is caused by regulating influence of these factors on the processes of growth, development, differentiation and cell death in placental barrier structures in pregnancy course. In 2nd group pronounced Ki-67 expression in noted in cytotrophoblast nuclei and less pronounced - in stromal cells and endothelium of vesels that is confirmed by significant increase of proliferative index. Expression of protein 53 was focal in nuclei of extravilleus trophoblast as compared with negative one in control group. It was noted that oncofetal antigen in 1st group showed trace reaction in cytotrophoblast in early terms of gestation (I trimester) and it was not determined in III trimester of pregnancy. In 2nd group in III trimester pronounced immunoreactivity of oncofetal antigen in cytoplasm of stroma cellular elements (Hofbauer cells, fibroblasts) was noted. Pronounced expression of fundamental marker of cell differentiation of cytokeratin in cyto- and syncytiotrophoblast in pregnancy course shows that differentiation processes in placental barrier take place before term labor.
Морфологічні й імуногістохімічні особливості онкомаркерів у плацентарному бар’єрі
Morphological and immunohistochemical peculiarities of oncomarkers in placental barrier
Keywords: плацента; онкомаркеры; онкомаркери; placenta; oncomarkers