Епідеміологія раку підшлункової залози в Україні та Запорізькій області - Шишкін, Максим Андрійович; Кабаченко, Валерія Олександрівна; Shуshkin, M. A.; Kabachenko, V. O. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Мета роботи – проаналізувати показники захворюваності та смертності від раку підшлункової залози (РПЗ) в Україні та Запорізькому регіоні для висвітлення і порівняння організації онкологічної допомоги, переваг профілактики та ранньої діагностики цієї онкопатології. Матеріали і методи. Здійснили порівняльний аналіз даних Національного канцер-реєстру України за 2014–2022 рр. Інформацію, яку використали під час дослідження, переглянуто та затверджено Комісією з питань біоетики Запорізького державного медико-фармацевтичного університету (витяг з протоколу від 21.12.2023 р. № 10). Дані проаналізували за допомогою електронних таблиць Microsoft Excel та прикладної статистичної програми Statistica® for Windows 13.0 (StatSoft Inc., США, ліцензія № JPZ804I382130ARCN10-J). Результати. Згідно з даними GLOBOCAN (2022), РПЗ посідає 14 місце у світі та 12 в Україні за захворюваністю та є однією з провідних причин смертності. Щороку спостерігають збільшення кількості випадків цієї патології. Показники захворюваності та смертності значно вищі в країнах із високим рівнем розвитку, при цьому за показником виживання такої залежності не виявлено. Смертність від РПЗ в Україні становить 76,9–82,3 %, у Запорізькій області – 86,2–99,5 % із позитивною динамікою. Виявлення ранніх стадій РПЗ в Україні та Запорізькому регіоні перебуває на рівні 26,0–36,4 % і 30,7–43,6 % відповідно; діагностика занедбаних стадій – на рівні 43,8–56,3 % по Україні та 58,6–63,2 % у Запорізькому регіоні. В Україні спеціальним лікуванням охоплено 25,3–31,9 % первинних хворих, регіональний показник – 17,9–26,6 % із позитивною динамікою. Ефективність первинної профілактики РПЗ в Україні сягає 3,3 %, регіональний показник не перевищує 3,0 %. Висновки. Удосконалення профілактичних заходів, визначення груп ризику розвитку РПЗ, модифікація способу життя є факторами покращення прогнозу та виживаності таких пацієнтів. The aim of the work is to analyze the incidence and mortality of pancreatic cancer (PC) in Ukraine and the Zaporizhzhia region to highlight and compare the organization of oncological care, the benefits of prevention, and early diagnosis of this disease. Materials and methods. The analysis of the data of the National Cancer Registry of Ukraine for 2014–2022 was carried out. The information used in the research was reviewed and approved by the Commission on Bioethics of Zaporizhzhia State Medical and Pharmaceutical University, an extract from protocol No. 10 dated 12/21/2023. The data analysis was carried out using Microsoft Excel spreadsheets and the applied statistical program Statistica® for Windows 13.0 (StatSoft Inc., USA, license No. JPZ804I382130ARCN10-J). Results. According to GLOBOCAN data (2022), RP ranks 14th in the world and 12th in Ukraine in morbidity and is one of the leading causes of mortality. Every year there is an increase in cases of this pathology. Morbidity and mortality rates are significantly higher in countries with a high level of development, while the survival rate does not reveal such a dependence. Mortality from PC in Ukraine is 76.9–82.3 %, in the Zaporizhzhia region 86.2–99.5 % with positive dynamics. Detection of early stages of PC in Ukraine and the Zaporizhzhia region is at the level of 26.0–36.4 %, 30.7–43.6 %, respectively, diagnosis of advanced stages is at the level of 43.8–56.3 % across Ukraine, in the Zaporizhzhia region – 58.6–63.2 %. In Ukraine, 25.3–31.9 % of primary patients are covered by special treatment, the regional indicator is 17.9–26.6 % with positive dynamics. The effectiveness of primary prevention of PC in Ukraine reaches 3.3 %, the regional indicator does not exceed 3.0 %. Conclusions. Improvement of preventive measures, selection of groups at risk of development of PC, modification of lifestyle are factors for improvement of prognosis and survival of patients with PC.
Epidemiology of pancreatic cancer in Ukraine and Zaporizhzhia region
Шишкін М. А. - ORCID ID: 0000-0002-8979-8463; Кабаченко В. О. - ORCID ID: 0000-0002-7219-6634.
Keywords: рак підшлункової залози; епідеміологія; захворюваність; смертність; pancreatic neoplasms; epidemiology; morbidity; mortality