Підхід до хірургічного гострого парапроктику на тлі цукрового діабету - Милиця, Микола Миколайович; Постоленко, М. Д.; Милиця, Костянтин Миколайович; Ангеловський, І. М.; Солдусова, Вікторія Вікторівна; Казаков, Віталій Сергійович; Militsa, M. M.; Postolenko, M. D.; Militsa, K. M.; Angelovskiy, I. M.; Soldusova, V. V.; Kasakov, V. S. (My University, 2019)
Мета дослідження. Виявити особливості хірургічного лікування гострого парапроктиту у хворих з цукровим діабетом. Матеріали і методи. Проведено аналіз результатів лікування у 1591 пацієнтів з гострим парапроктитом, за останні 8 років. У 90 (6,8%) пацієнтів процесс протікав на тлі цукрового діабету. Результати. Критерії вибору способу операції засновані на локалізації гнійника і основного гнійного ходу, його ставлення до елементів зовнішнього анального сфінктеру, характеру рубцевого процесу в зоні внутрішнього отвору і функції держання прямої кишки. Висновок. У складних випадках хірургічне лікування повинно бути двоетапним і органозберігаючим. До можливості і термінів ліквідація внутрішнього отвору слід підходити індивідуально. Purpose of the study. Was to reveal the peculiarities of surgical treatment of acute paraproctitis in patients with diabetes mellitus. Materials and methods. The analysis of results of treatment in 1591 patients for the last 8 years is carried out. In 90 (6,8%) patients, the process proceeded against the background of diabetes mellitus. Results. The criteria for choosing the mode of operation are based on the location of the abscess and the main purulent course, its relation to the elements of the external anal sphincter, the nature of the cicatricle process in the zone of the internal opening and the function of the rectum apparatus. Conclusion. In complex cases, surgical treatment should be two-stage and organ-preserving. To the possibility and timing of the removal of the inner hole should be approached individually.
Approach to the surgical treatment of acute paraproctitis on the background of diabetes mellitus
Keywords: гострий парапроктит; цукровий діабет; хірургічне лікування; acute paraproctitis; diabetes mellitus; surgical treatment