Впровадження персоніфікованого підходу до діагностики, лікування та профілактики імунозалежних захворювань (огляд літератури та власних досліджень) - Гаврисюк, В. К.; Драннік, Г. М.; Дріянська, В. Є.; Ждан, В. М.; Іщейкін, К. Є.; Кайдашев, І. П.; Колесник, Юрій Михайлович; Чоп’як, В. В.; Gavrisiuk, V. K.; Drannik, G. M.; Driaianskia, V. E.; Zhdan, V. M.; et al. (My University, 2017)
Персоніфікована медицина є інновацією в систему охорони здоров’я, яка має за мету побудову інноваційної системи охорони здоров’я від прийняття медичного рішення, клінічної практики до створення фармакологічних препаратів та/чи медичних продуктів для окремого пацієнта. Сучасний розвиток імунології забезпечив основу для розвитку діагностичних, лікувальних та профілактичних стратегій менеджменту імунозалежних захворювань, таких як саркоїдоз, системні васкуліти, коморбідні ревматичні та соматичні захворювання, нефрологічні та урологічні хвороби, шкірні захворювання (атопічний дерматит та псоріаз). Основна увага приділена сучасним біомаркерам — цито- та інтерлейкінам, аутоантитілам, експресії мРНК, активним метаболітам кисню тощо; та індивідуальним факторам ризику — наявності поліморфних генів, HLA-рестрикції, епігенетичним факторам. Персоналізоване лікування полягало в застосуванні індивідуальних алгоритмів глюкокортикоїдної терапії, моноклональних антитіл, спрямованої імуномодуляції та протизапальних агентів. Таким чином, персоніфікований підхід до менеджменту імунозалежних захворювань впроваджено у вітчизняну клінічну практику, що дозволило істотно підвищити рівень надання спеціалізованої допомоги. Personalized medicine is a future innovation in the healthcare system, which consists of medical decision, clinical practice and development of pharmacological preparations and/or medical products for an individual patient. Personalized medicine is based on the modern diagnostic process and innovative therapeutic product. Recently, immunology provided useful tools for development of diagnostics, therapeutic and prophylactic strategies of personalized medicine. Last decade, the scientific grounds for personalized approach were provided for management of immune-dependent diseases such as sarcoidosis, systemic vasculitis, comorbidities of rheumatic and somatic diseases, kidney diseases (glomerulonephritis and pyelonephritis), inflammatory pathologies of the prostate and skin diseases (atopic dermatitis and psoriasis). The attention was paid to the novel biomarkers — cyto- and interleukins, autoantibodies, mRNA expression, active oxygen metabolites; and individual risk factors — single nucleotide polymorphism, HLA-restriction, epigenetic features. Personalized therapy used individual algorithms for glucocorticoids, monoclonal antibodies, targeted immunomodulation and anti-inflammatory agents. Thus, this approach significantly increased the efficacy of specialized medical management of immune-dependent diseases.
Implementation of personalized approach to the diagnosis, treatment and prophylaxis of immune-dependent diseases (review of literature and own investigations)
Keywords: імунозалежні захворювання; біомаркери; цито- та інтерлейкіни; аутоантитіла; експресія мРНК; активні метаболіти кисню; індивідуальні фактор ризику