Понятійно-категоріальний апарат законодавства, яким визначається юридична відповідальність у фармацевтичній діяльності - Алексєєв, Олександр Германович; Aleksieiev, O. H. (Запорізький державний медичний університет, 2022)
Мета роботи – дослідження понятійно-категоріального апарату законодавства України, яким визначається юридична відповідальність у фармацевтичній діяльності, для вдосконалення механізмів державного контролю за обігом лікарських засобів. Матеріали та методи. Матеріал для дослідження – низка законодавчих терміносполучень, а також судова практика у справах притягнення до відповідальності порушників фармацевтичного законодавства. Протягом роботи використовували методи інформаційного пошуку, аналізу, систематизації та узагальнення. Результати. Фармацевтична діяльність – одна з галузей у сфері охорони здоров’я, що здійснюється шляхом провадження ліцензованої господарської діяльності суб’єктами господарювання та професійної діяльності не суб’єктами господарювання (фармацевтичними працівниками). Комплексний характер такої діяльності визначає встановлення державою на законодавчому рівні різних видів юридичної відповідальності: кримінальної, адміністративної, цивільно-правової та дисциплінарної. Висновки. Юридичній відповідальності у фармацевтичній діяльності притаманна певна термінологічна неузгодженість і безсистемний характер, що визначають як відсутність тлумачення таких терміносполучень: фармацевтична діяльність (її види і напрями), фармацевтична допомога, фармацевтична опіка, фармацевтична послуга; суб’єкт фармацевтичної діяльності (з визначенням категорій осіб із відповідним правовим статусом). Понятійно-категоріальний апарат законодавства, що регулює фармацевтичну діяльність, потребує уніфікації, оскільки розбалансованість законодавчої термінології спричиняє недостатність і неузгодженість і в понятійному розумінні інституту юридичної відповідальності, і під час притягнення учасників фармацевтичної діяльності до визначеної законом юридичної відповідальності в разі вчинення останніми відповідних правопорушень. The aim of the work – is to study the conceptual and categorical apparatus of the legislation of Ukraine, which determines the legal responsibility in pharmaceutical activities. Materials and methods. The study is based on a number of legislative terms and case law in cases of prosecuting violators of pharmaceutical legislation. During the work, we used methods of information retrieval, analysis, systematization, and generalization. Results. It is established that pharmaceutical activity is one of the branches in the field of health care, which is carried out by conducting licensed economic activities by economic entities and professional activities by non-economic entities – pharmaceutical workers. The complex nature of such activities determines the establishment by the state at the legislative level of various types of legal liability: criminal, administrative, civil, and disciplinary. Conclusions. Legal responsibility in pharmaceutical activity is characterized by a certain terminological inconsistency and unsystematic nature, which is manifested in the lack of disclosure of the meanings of such terms as pharmaceutical activity (its types and directions), pharmaceutical care, pharmaceutical service; subject of pharmaceutical activity (with the separation of categories of persons with appropriate legal status). The conceptual and categorical apparatus of legislation governing pharmaceutical activities needs urgent unification, as the imbalance of legislative terminology results in inadequacy and inconsistency both in the conceptual sense of the institution of legal responsibility and in bringing participants of pharmaceutical activity to legal responsibility for relevant offenses.
Conceptual and category apparatus of legislation, what determines legal responsibility in pharmaceutical activity
Алексєєв О. Г. - ORCID ID: 0000-0003-4947-4998
Keywords: фармацевтичне законодавство; фармацевтична галузь; фармацевтична діяльність; фармацевтична сфера; фармація; юридична відповідальність; pharmacy legislation; pharmaceutical industry; pharmaceutical activity; pharmaceutical sector; pharmacy; legal liability