К проблеме лечения больных мочекаменной болезнью - Черкасов, Д. В.; Черкасов, Дмитро Вікторович; Бачурин, Г. В.; Бачурін, Георгій Вікторович; Черкасов, В. М.; Бачурин, В. И.; Бачурін, Віктор Іванович (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Наведено результати лікування та профілактики пієлонефритів при уретероскопії та контактній літотрипсії каменів сечоводів у 109 хворих. В післяопераційному періоді відзначено загострення пієлонефриту у 22 пацієнтів. Адекватна периопераційна антибіотикотерапія, скорочення тривалості операції, використання предопераційного дренування верхніх сечових шляхів дають змогу знизити кількість пієлонефритів при ендоурологічних операціях у хворих на уретеролітіаз. Приведены результаты лечения и профилактики пиелонефритов при уретероскопии и контактной литотрипсии камней мочеточников у 109 больных. В послеоперационном периоде отмечено обострение пиелонефрита у 22 пациентов. Адекватная периоперационная антибиотикотерапия, сокращение продолжительности операции, применение предоперационного дренирования верхних мочевіх путей позволяют снизить количество пиелонефритов при эндоурологических операциях у больных уретеролитиазом. In the article the results of treatment and prevention of pyelonephritis during ureteroscopy and intracorporeal lithotripsy in 109 patients with ureterolithiasis are presented. Exasperation of pyelonephritis in postoperative period was observed in 22 patients. Adequate perioperative antibiotic prophylaxis, reduction of timing of surgery, usage of preoperative drainage of upper urinary tract give possibility to decrease the quantity of pyelonephritis cases during endourological operations in patients with ureterolithiasis.
Keywords: уретеролітіаз; пієлонефрит; уретероскопія; контактна літотрипсія; уретеролитиаз; пиелонефрит; уретероскопия; контактная литотрипсия; ureterolithiasis; pyelonephritis; ureteroscopy; intracorporeal lithotripsy