Оптимізація стоматологічної ортопедичної реабілітації хворих з дефектами зубних рядів - Цинкуш, Руслан Володимирович; Tsinkush, R. V. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
За даними низки епідеміологічних досліджень, поширеність вторинної адентії в розвинутих країнах сягає 60–70% серед дорослого населення віком від 35 до 60 років. Вторинна адентія стає не лише клінічною, а й соціальною проблемою, що обмежує повноцінну інтеграцію людини у суспільстві та створює істотний психологічний дискомфорт. Вивчення поширеності дефектів зубних рядів, особливостей їх патогенезу з фокусом на порушеннях метаболізму кісткової тканини, а також ролі таких біомаркерів, як MMP-8, sRANKL, остеокальцин, створення функціональної динамічної оклюзії, яка характеризує стабільне оклюзійне співвідношення, є одним із найактуальніших напрямів досліджень у сучасній стоматології та найбільш об’єктивним критерієм успішності проведеного ортопедичного лікування у хворих з дефектами зубних рядів. На сучасному етапі розвитку стоматології на тлі високої ефективності та технологічності виготовлення зубних протезів як в естетичному, так і функціональному аспектах, одною із головних причин ускладнень та помилок ортопедичного лікування залишається неадекватне відновлення оклюзійних співвідношень. According to several epidemiological studies, the prevalence of secondary edentulism in developed countries reaches 60–70% among adults aged 35 to 60 years. Secondary edentulism has become not only a clinical but also a social problem, limiting full integration into society and causing significant psychological discomfort. The study of the prevalence of dental arch defects, the features of their pathogenesis with a focus on bone tissue metabolism disorders, and the role of biomarkers such as MMP-8, sRANKL, and osteocalcin, as well as the creation of functional dynamic occlusion reflecting stable occlusal relationships, represent one of the most urgent directions of modern dental research and serve as the most objective criteria for the success of orthopedic treatment in patients with partial edentulism. At the current stage of dentistry development, despite the high efficiency and technological advancement of prosthesis manufacturing in both aesthetic and functional aspects, inadequate restoration of occlusal relationships remains one of the leading causes of complications and failures in orthopedic treatment. To develop a method for assessing the severity of clinically subtle inflammatory conditions in the oral cavity of adult patients with partial edentulism during comprehensive treatment using digital diagnostic methods, a comprehensive examination of 50 individuals was conducted.
Optimization of Prosthodontic Rehabilitation in Patients with Partial Edentulism
Keywords: дефекти зубного ряду; кістковий метаболізм; біологічні маркери; оклюзійна діагностика; оклюзійні порушення; дисфункція суглоба; реконструювання рухів нижньої щелепи; незнімне зубне протезування; імплантація; якість життя; кісткова тканина; запалення; скронево-нижньощелепний суглоб; ротова рідина; ясена рідина; dental arch defects; bone metabolism; biological markers; occlusal diagnostics; occlusal disorders; joint dysfunction; mandibular movement reconstruction; fixed prosthetics; dental implants; quality of life; bone tissue; inflammation; temporomandibular joint; oral fluid; gingival fluid