Методи математичного планування експерименту та їх використання для розробки складу мазі з ефірною олією чабрецю звичайного для вагінального застосування - Фуклева, Лариса Анатоліївна; Салій, О. О.; Баула, О. П.; Пучкан, Любов Олександрівна; Гречана, Олена Володимирівна; Fukleva, L. A.; Saliy, О. О.; Bаulа, О. P.; Puchkan, L. A.; Hrechana, О. V. (My University, 2024)
Метою роботи було вивчити найбільш використовувані види математичного планування експерименту та відібрати найприйнятнішу модель для розробки оптимального складу вагінальної мазі з ефірною олією чебрецю звичайного. Результати та їх обговорення. Для розробки оптимального складу мазі було використано 10 основ, які містили різні допоміжні речовини (factor A), та 6 допоміжних речовин як емульгатор (factor В). Концентрація ефірної олії чебрецю складала 5 % у всіх зразках. Критерієм вибору оптимального складу обрано ступінь вивільнення тимолу в дослідженні in vitro методом рівноважного діалізу. Вибір допоміжних речовин для розробки м’якої лікарської форми проведено із застосуванням методу апріорного ранжирування, тому що як основи, так і емульгатори були найбільш використовувані у фармацевтичній технології, з відомими характеристиками, профілем безпеки, досвідом застосування. Aim. To study the most used types of mathematical planning of the experiment, and select the most acceptable model for developing the optimal composition of a vaginal ointment with the thyme (Thymus vulgaris L.) essential oil. Results and discussions. To develop the optimal composition of the ointment, 10 bases containing various excipients (factor A) and 6 excipients as an emulsifier (factor B) were used. The concentration of the thyme essential oil was 5 % in all samples. The degree of thymol release in the in vitro study using the equilibrium dialysis method was chosen as the criterion for choosing the optimal composition. The selection of excipients for the development of a soft dosage form was carried out using the method of the a priori ranking since both bases and emulsifiers were selected as the most widely used in the pharmaceutical technology, with known characteristics, safety profile, application experience.
Methods of mathematical planning of the experiment and their use in the development of the composition of an ointment with the thyme essential oil for vaginal application
Keywords: математичне планування експерименту; біофармацевтичні фактори; двофакторний експеримент; дисперсійний аналіз; mathematical planning of an experiment; biopharmaceutical factors; two-factor experiment; variance analysis