Медицина замість релігії? Нові виклики сучасності - Утюж, Ірина Геннадіївна; Спиця, Наталя Валеріївна (НМУ ім. О. О. Богомольця, 2021)
В давні часи релігія і медицина стояли пліч о пліч, підтримуючи сакральні основи існування людського суспільства. Медицина, яка зароджувалась та існувала в стінах релігійних храмів в Давній Індії, Давньому Єгипті, Вавілоні, Месопотамії, а пізніше і в Античній Греції сповідувала ті ж самі цінності, що й релігія. Медицина несла сакральний релігійний смисл та підпорядковувалась йому. Кастові принципи часто декларували причетність лікарів та духовенство до однієї спільної соціальної групи. Медицина дозволяла собі бути окремою професією, але в жодному разі не суперечила релігії, а підтримувала головні її ідеї.
Keywords: медицина; релігія; наука; філософія; тези