Антирадикальна активність спіроконденсованих похідних [1,2,4]триазино[2,3-c]хіназолін-2-ону - Москаленко, Олександра Сергіївна (Запорізький державний медичний університет, 2021)
Окислювально-відновні процеси відіграють важливу роль як складова біохімічних перетворень в організмі людини. Вільнорадикальне окиснення реалізується при клітинному метаболізмі як у нормі, так і при патології та є невід‘ємною ланкою таких важливих біологічних процесів, як транспорт електронів у дихальному ланцюзі, синтез простагландинів і лейкотриєнів, проліферація і диференціація клітин тощо. Відомо, що гіперпродукція активних форм кисню приводить до ушкодження ліпідів, амінокислот, нуклеїнових кислот, окремих функціональних груп білків. Враховуючи важливу роль вільнорадикальних процесів у патогенезі більшості захворювань, спрямований пошук антирадикальних агентів на сьогодні є актуальною проблемою.