Клинико-патогенетическое обоснование применения лечебной дозированной «нордической» ходьбы у пациентов с сочетанной сердечно-сосудистой патологией - Гоженко, Е. А.; Усенко, Е. А.; Чабанюк, Т. В.; Гоженко, О. А.; Усенко, О. А.; Gozhenko, E. A.; Usenko, E. A.; Chabanyuk, T. V. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Представлен анализ результатов применения лечебной дозированной «нордической» ходьбы у больных ишемической болезнью сердца, ассоциированной с артериальной гипертензией на основании оценки ее переносимости и эффективности. Доказано, что курсовые занятия лечебной дозированной «нордической» ходьбой улучшают адаптационные возможности и функциональное состояние сердечно-сосудистой системы путем нормализующего влияния на общую и периферическую гемодинамику, коррекции вегетативной дисфункции, улучшения перфузии миокарда у больных с сочетанной сердечно-сосудистой патологией. Наведено аналіз результатів застосування лікувальної дозованої «нордичної» ходьби у хворих на ішемічну хворобу серця, асоційовану з артеріальною гіпертензією на основі оцінки її перенесення й ефективності. Доведено, що курсові заняття лікувальною дозованою «нордичною» ходьбою покращують адаптаційні можливості та функціональний стан серцево-судинної системи шляхом нормалізації загальної та периферичної гемодинаміки, збільшення перфузії міокарда, корекції вегетативної дисфункції у хворих із поєднаною серцево-судинною патологією. The results of the effect of the therapeutic dosed «Nordic walking» on the clinical and functional status of patients with coronary heart disease associated with hypertension are presented in the article. The use of therapeutic dosed «Nordic walking» has coached effect on the cardiovascular system and improves coronary circulation, stabilize of circadian blood pressure, correct vegetative violations in patients.
Клініко-патогенетичне обґрунтування використання лікувальної дозованої «нордичної» ходи у пацієнтів з поєднаною серцево-судинною патологією
Clinicopathogenetic reasoning of the use of therapeutic dosed «Nordic walking» in patients with combined cardiovascular disease
Keywords: ишемическая болезнь сердца; артериальная гипертензия; кинезитерапия; ішемічна хвороба серця; артеріальна гіпертензія; кінезітерапія; coronary heart disease; hypertension; kineziterapiya