Вибір оптимальних допоміжних речовин з метою створення таблеток L-триптофаназ тіотріазолшном методом вологої грануляції - Борсук, Сергій Олександрович; Чорна, В. В. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Захворювання центральної нервової системи (ЦНС) міцно утримують лідируюче місце серед найпоширеніших і небезпечних хвороб XXІ століття. Однією з причин цих захворювань є стрес, емоційне напруження та порушення сну, що найчастіше пов'язано з порушенням обміну нейроамінокислот в мозку. Так як проблема залишається досі невирішеною, планується створення нового комбінованого лікарського засобу, до складу якого входить триптофану і тіотриазоліну. В результаті досліджень, встановлено, що оптимальна активність діючих речовин досягається тільки при застосуванні їх в раціональній лікарській формі. Встановлено, що більшість препаратів для лікування захворювань ЦНС застосовуються у вигляді таблеток. Виходячи з вищесказаного, актуальною є розробка технології виготовлення таблеток L-триптофану з тіотриазоліном. Мета дослідження. Підбір оптимальних допоміжних речовин (ДР) з метою отримання таблеток L-триптофану з тіотриазоліном методом вологої грануляції. Матеріал і методи. В ході роботи досліджено чотири групи ДР, які володіють різними фізико-технологічними властивостями. Так, було обрано 16 ДР, більшість з яких з'явилися на ринку України в останні роки. Для вивчення чотирьох якісних чинників використовували греко-латинський квадрат 4х4.
Keywords: тези доповідей