Дослідження анатомічної будови надземних органів Achillea micranthoides Klok. et Krytzka - Дуюн, Ірина Федорівна; Мазулін, Олександр Владиленович; Опрошанська, Т. В.; Duyun, I. F.; Mazulin, O. V.; Oproshanska, T. V.; Дуюн, И. Ф.; Мазулин, А. В.; Опрошанская, Т. В. (Запорізький державний медичний університет, 2020)
Лікарську рослинну сировину (ЛРС) і лікарські засоби, що отримали на її основі, успішно використовують у медицині тільки тоді, коли вони відповідають чинним нормативним документам. Ця відповідність визначається шляхом здійснення фармакогностичного аналізу. Для цього треба встановлювати тотожність і доброякісність ЛРС. Тотожність, як правило, підтверджується макро- та мікроскопічним аналізом. Перспективним для впровадження в медичну практику є маловивчений вид деревій подовий (Achillea micranthoides Klok. et Krytzka), філогенетично близький до офіцинального деревію звичайного (Achillea millefolium L.). Рослина має широку сировинну базу та тривалий вегетаційний період. Для ідентифікації вперше здійснили дослідження особливостей анатомічної будови надземних органів і виявили діагностичні мікроскопічні ознаки. Мета роботи – дослідження анатомічної будови надземних органів Achillea micranthoides Klok. et Krytzka. Матеріали та методи. Використовували траву Achillea micranthoides Klok. et Krytzka, зібрану у фазу масового цвітіння. Свіжу рослинну сировину фіксували в суміші гліцерин – етиловий спирт 96 % – вода очищена (1 : 1 : 1). Результати. Під час мікроскопічних досліджень встановили особливості анатомічної будови клітин епідерми листка, головної жилки, черешка, стебла, осі суцвіття, обгортки кошика та віночка. Висновки. Для сировини деревію подового визначили характерні діагностичні ознаки: поздовжньо-зморшкувата кутикула на нижній епідермі листка; дворядні багатоклітинні волоски та ефіроолійні залози на верхній і нижній епідермі; прості, 4–6 клітинні волоски, у яких нижні клітини стискаються, а верхня – дуже видовжена та створює павутинне опушення на нижній епідермі листка та на епідермі черешка, жилки, стебла і головної осі суцвіття; склеренхімна обкладинка з боку флоеми та ксилеми у провідних пучках жилки та черешка; пластинчасто-кутова коленхіма у стеблі та головній осі суцвіття; поздовжньо-зморшкувата кутикула на клітинах епідерми в головній осі суцвіття; ендодерма та склеренхімна обкладинка над флоемою провідних пучків. Herbal raw materials and herbal drugs derived from it constitute a complete material if they comply with current regulatory documents. This compliance is determined by pharmacognostic analysis. For this, it is necessary to establish the authenticity and high quality of medicinal plant materials. Authenticity is usually confirmed by macro– and microscopic analysis.Promising for implementation in medical practice is the poorly studied species Achillea micranthoides Klok. et Krytzka. This species is phylogenetically close to the Achillea millefolium L. The plant has a large raw material base and a long growing season. To identify it, for the first time, studies were carried out on the features of the anatomical structure of the herbal raw material and diagnostic microscopic signs were revealed. The purpose of the work was to study of the anatomical and microscopic structure of Achillea micranthoides Klok. et Krytzka herbal raw material. Materials and methods. To study the microscopic structure. We used Achillea micranthoides Klok. et Krytzka species collected in the mass flowering phase. Fresh vegetable raw materials were fixed in a mixture of glycerin, ethanol 96 %, purified water (1: 1: 1). Results. During microscopic studies, features of the anatomical structure of the epidermis of the leaf, main vein, petiole, stem, inflorescence axis, basket wrapper and corolla were revealed. Conclusions. The characteristic diagnostic features were established for the raw materials of the yarrow of the hearth: a longitudinally wrinkled cuticle on the lower epidermis of the leaf; multicellular double-row hairs and essential oil glands on the upper and lower epidermis; simple, 4–6 cell hairs, in which the lower cells are compressed and the upper one is very long and creates a cobwebby fringe, on the lower epidermis of the leaf and on the epidermis of the petiole, vein, stems and main axis of the inflorescence; sclerenchyma cover from the side of phloem and xylem in conducting bundles of vein and petiole; lamellar-angular collenchyma in the stem and main axis of the inflorescence; longitudinally wrinkled cuticle on epidermal cells in the head axis of the inflorescence; endoderm and sclerenchyma cover over the phloem of the leading bundles. Лекарственное растительное сырье (ЛРС) и полученные на его основе лекарственные средства успешно применяют в медицине только в случае, когда они соответствуют действующим нормативным документам. Это соответствие определяют путем проведения фармакогностического анализа. Для этого необходимо устанавливать подлинность и доброкачественность лекарственного растительного сырья. Подлинность, как правило подтверждается макро- и микроскопическим анализом. Перспективным для внедрения в медицинскую практику является малоизученный вид тысячелистник подовый (Achillea micranthoides Klok. et Krytzka), филогенетически близкий с официнальным тысячелистником обыкновенным (Achillea millefolium L.). Растение имеет большую сырьевую базу и характеризуется длительным вегетационным периодом. Для идентификации ЛРС впервые проведены исследования особенностей анатомического строения надземных органов и установлены диагностические микроскопические признаки. Цель работы – изучение анатомического строения надземных органов Achillea micranthoides Klok. et Krytzka. Материалы и методы. Использовали траву Achillea micranthoides Klok. et Krytzka, собранную в фазу массового цветения. Свежее растительное сырье фиксировали в смеси глицерин – этиловый спирт 96 % – вода очищенная (1 : 1 : 1). Результаты. В ходе микроскопических исследований установили особенности анатомического строения эпидермы листка, главной жилки, черешка, стебля, оси соцветия, обертки корзинки и веночка. Выводы. Для сырья тысячелистника подового установили характерные диагностические признаки: продольно-морщинистая кутикула на нижней эпидерме листа; многоклеточные двухрядные волоски и эфиромасличные железы на верхней и нижней эпидерме; простые, 4–6 клеточные волоски, у которых нижние клетки сжимаются, а верхняя – очень длинная и создает паутинистую опушку на нижней эпидерме листа и на эпидерме черешка, жилки, стебля и главной оси соцветия; склеренхимная обложка со стороны флоэмы и ксилемы в проводящих пучках жилки и черешка; пластинчато-угловая колленхима в стебле и главной оси соцветия; продольно-морщинистая кутикула на клетках эпидермиса в головной оси соцветия; эндодерма и склеренхимная обложка над флоэмой ведущих пучков.
Study of the anatomical structure of the herbal raw materials of Achillea micranthoides Klok. et Krytzka
Изучение анатомического строения надземных органов Achillea micranthoides Klok. et Krytzka
Keywords: мікроскопічне дослідження; анатомічна будова; характерні діагностичні ознаки; Achillea micranthoides Klok. et Krytzka; microscopy; anatomical structure; characteristic diagnostic features; микроскопическое изучение; анатомическая структура; характерные диагностические признаки