Підходи до визначення механізмів ергогенної дії нефармакологічних засобів антиоксидантної спрямованості - Гуніна, Л. М.; Бєленічев, Ігор Федорович; Данильченко, С. І.; Козлова, О. К.; Gunina, L. M.; Belenichev, I. F.; Danylchenko, S. I.; Kozlova, O. K. (My University, 2022)
Однією з потужних методологій ергогенного характеру є застосування вібраційних наванта- жень у режимі «вібрації всього тіла», що за час- тотою коливань здебільшого співпадає з частотою коливань мікроструктур самого організму. Для оцінки ефективності вібраційних навантажень як нефармакологічного ергогенного засобу було обрано вібраційні навантаження як один з самих характерних механічних впливів на організм людини. У дослідженні ефективності та механізмів впливу вібраційних навантажень на організм спортсменів за допомогою вітчизняного спірально-вихрового тренажеру брали участь 24 представники циклічних видів спорту − кваліфіковані веслувальники на байдарках і каное, яких було розподілено на рівноцінні (по 12 осіб) за кількістю учасників групи – контрольну та основну. У динаміці досліджень оцінювали не тільки зміни під впливом додаткових вібраційних навантажень показників спеціальної фізичної працездатності, але й численні гомеостатичні параметри, що відображають вираженість окисного стресу, структурно-функціональний стан клітинних мембран, ступінь ендогенної токсичності, напруженість гуморального імунітету, а також системних чинників, що впливають на формування фізичної працездатності − активності фактору, індукованого гіпоксією та основного ангіогенного фактору. Вібраційне навантаження після основного стандартного тренувального заняття створювали із застосуванням спірального-вихрового тренажеру «PLH-9051» протягом 30 хв. Обстеження учасників дослідження проводили до початку і по закінченні етапу безпосередньої підготовки до змагань. One of the powerful methodologies of ergogenic nature is the use of vibration loads in the mode of «whole body vibration», which in terms of frequency of oscillations mostly coincides with the frequency of oscillations of the microstructures of the body itself. The purpose of the study was to evaluate the effectiveness of the use of non-pharmacological agents with antioxidant nature of action in vibration loads in athletes. Materials and methods. To assess the effectiveness of vibration loads as a non-pharmacological ergogenic agent, we have chosen vibration loads as one of the most characteristic mechanical effects on the human body. The study of the effectiveness and impact mechanisms of vibration loads on the body of athletes using domestic spiral-vortex simulator involved 24 representatives of cyclic sports. They are qualified rowers in kayaks and canoes. These athletes were divided into equal groups (12 people) by the number of group members – control and main. In the dynamics of research, not only changes under the influence of additional vibration loads of indicators of special physical performance were evaluated, but also numerous homeostatic parameters that reflect the severity of oxidative stress, structural and functional state of cell membranes, the degree of endogenous toxicity, intensity of humoral immunity, and also systemic factors that affect the formation of physical performance – the activity of the factor induced by hypoxia and the main angiogenic factor. Vibration load after the main standard training session was created using a spiral-vortex simulator «PLH- 9051» for 30 minutes. The examination of the participants was conducted before starting and at the end of the stage of direct preparation for the competition. Results and discussion. The results of our
Approaches to Determination of Mechanisms of Ergogenic Action of Non-Pharmacological Antioxidant Orientations
Belenichev I. F. - ORCID: 0000-0001-8085-8637
Keywords: спорт; фізична працездатність; вібраційні навантаження; метаболічні зміни; окисний стрес; гіпоксія; ангіогенез; sport; physical performance; vibration loads; metabolic changes; oxidative stress; hypoxia; angiogenesis