Діагностика та лікування хронічної хвороби нирок на різних рівнях надання медичної допомоги - Кривенко, Віталій Іванович; Гріненко, Тетяна Юріївна; Пахомова, Світлана Петрівна; Федорова, Олена Петрівна; Качан, Ігор Сергійович; Непрядкіна, Ірина Василівна; Колесник, Михайло Юрійович (Запорізький державний медичний університет, 2014)
В посібнику представлено сучасні погляди на основні поняття, пов’язані з хронічною хворобою нирок, розглянуто класифікацію, критерії діагностики, принципи лікування. Особливу увагу приділено скринінговим дослідження у практиці сімейного лікаря для раннього виявлення патології нирок, наведено профілактичні заходи. Також показана тактика ведення хворих на хронічну хворобу нирок на різних етапах медичної допомоги. Посібник призначається для використання студентами старших курсів медичних закладів, лікарями-інтернами за фахом “загальна практика − сімейна медицина”, “внутрішні хвороби”, лікарями-терапевтами, кардіологами, нефрологами та ендокринологами.
Основною метою даного посібника є впровадження в клінічну практику ключових підходів до ранньої діагностики ХХН, прогнозування серцево-судинного ризику і ризику розвитку ТХНН, а також принципів ефективної і безпечної терапії хворих з кардіоренальною патологією. У роботі дані визначення основних термінів і понять, використовуваних для характеристики функціонального стану нирок, представлені найбільш обґрунтовані з точки зору доказової медицини і застосування в широкій клінічній практиці методи оцінки функції нирок для стратифікації ризику і вибору медикаментозної терапії
Keywords: хронічна хвороба нирок; нефрологія; патологія нирок; загальна практика; сімейна медицина; рівні медичної допомоги