Оцінка електричної активності міокарда у дітей, хворих на муковісцидоз - Пашкова, Олена Єгорівна; Пашкова, Е. Е.; Шиш, Г. В. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Здійснено оцінку електричної активності міокарда у дітей, хворих на муковісцидоз, за даними варіабельності серцевого ритму та аналізу інтервалу QT при холтерівському моніторуванні серцевої діяльності. Встановлено, що при муковісцидозі мають місце ознаки електричної нестабільності міокарда, що проявляється зменшенням парасимпатичних впливів на серцевий ритм, підвищенням активності симпатичного відділу вегетативної нервової системи, подовженням інтервалу QTс та екстрасистолією. Проведена оценка электрической активности миокарда у детей, больных муковисцидозом, по данным вариабельности сердечного ритма и анализа интервала QT при холтеровском мониторировании сердечной деятельности. Установлено, что при муковисцидозе наблюдаются признаки электрической нестабильности миокарда, проявляющиеся уменьшением парасимпатических влияний на сердечный ритм, повышением активности симпатического отдела вегетативной нервной системы, удлинением интервала QTс и экстрасистолией. In this work we conducted an assessment of myocardial electrical activity at children with Сystic ﬁbrosis according to heart rate variability and analysis of interval QТ by Holter monitoring. Found that in cystic ﬁbrosis there are signs of myocardial electrical instability which are shown a decrease in parasympathetic effects on heart rate and increased activity of the parasympathetic system and lengthening of interval QТ and extrasystoles.
Keywords: електрична активність міокарда; варіабельність серцевого ритму; інтервал QT; муковісцидоз; діти; электрическая активность миокарда; вариабельность сердечного ритма; интервал QT; муковисцидоз; дети; myocardial electrical activity; heart rate variability; an interval QТ; Сystic ﬁbrosis; children