Віддалені результати застосування інфрачервоного лазера в пацієнтів з органозберігаючими операціями з приводу вузлового токсичного зоба - Завгородній, Сергій Миколайович; Гатіа, М. С.; Zavgorodniy, S. M.; Gatia, M. S. (My University, 2023)
Мета роботи — оцінити віддалені результати використання терапії інфрачервоним лазером у хворих на вузловий токсичний зоб після органозберігаючих оперативних втручань. Матеріали та методи. У дослідження було залучено 69 пацієнтів із вузловим токсичним зобом (ВТЗ). В основній групі 35 (50,7 %) хворих на ВТЗ у післяопераційний період отримали лікування інфрачервоним лазером, у групі порівняння 34 (49,3 %) пацієнти проліковано відповідно до стандартів Американської тиреоїдної асоціації. В основній групі проведено 15 (42,9 %) органозберігаючих оперативних втручань та 20 (57,1 %) радикальних операцій, у групі порівняння — 16 (47,1 %) та 18 (52,9 %) відповідно. Objective — to evaluate the long-term results of using infrared laser therapy in patients with nodular toxic goiter after organ-sparing surgical inter ventions. Materials and methods. Investigation involved 69 patients with nodular toxic goiter (NTG). The main group included 35 (50.7 %) patients with NTG who received infrared laser treatment in the postoperative period. The comparison group consisted of 34 (49.3 %) patients who were treated according to American Thyroid Association standards. In the main group, 15 (42.9 %) organ-preser ving surgical interventions and 20 (57.1 %) radical operations were performed, and in the comparison group — 16 (47.1 %) and 18 (52.9 %), respectively.
Long-term results of infrared laser application in patients with organ-saving surgery due to nodular toxic goiter
Keywords: щитоподібна залоза; вузловий токсичний зоб; сонографія; замісна гормональна терапія; левотироксин; лікування інфрачервоним лазером; thyroid gland; nodular toxic goiter; sonography; hormone replacement therapy; levothyroxine; infrared laser therapy