Динаміка товщини стінок артерій серця щурів в нормі та після внутрішньоутробного впливу дексаметазону у ранньому постнатальному періоді - Подлужний, М. С. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
За даними МОЗ України хвороби серця та кровообігу у дітей займають одне з перших місць у світі за поширеністю. В структурі захворювань серцево-судинної системи у дітей значну частину займають стани та функціональні порушення, розвиток яких обумовлюється низкою чинників, одним з яких є несприятливий вплив різних факторів на плід у антенатальному періоді розвитку. Згідно даних чинних клінічних протоколів України (Наказ МОЗ № 624 від 03.11.2008 р.) синтетичний глюкокортикостероїдний гормон дексаметазон призначається вагітним жінкам у третьому триместрі при загрозі передчасних пологів, для покращення дозрівання системи сурфактанту у плода, попередження розвитку респіраторного дистрес-синдрому новонароджених або при високому ризику природженої дисфункції кори надниркових залоз. Однак, в останнє десятиліття предметом активних дискусій є доцільність та безпечність застосування синтетичних глюкокортикоїдів у вагітних, зважаючи на можливий несприятливий вплив дексаметазону на здоров'я плода і, зокрема, на серце майбутньої дитини. Однак, морфологічні зміни стінок артерій серця після внутрішньоутробної дії дексаметазону залишаються не вивченими.
Keywords: тези доповідей