Фактори ризику формування ниркової дисфункції при хронічній серцевій недостатності ішемічного генезу - Сиволап, Віктор Денисович; Лашкул, Дмитро Андрійович; Сыволап, В. Д.; Лашкул, Д. А.; Syvolap, V. D.; Lashkul, D. A. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
З метою вивчення поширеності деяких факторів ризику розвитку ниркової дисфункції у 344 хворих на хронічну серцеву недостатність ішемічного генезу проаналізували клінічні, анамнестичні, лабораторні та інструментальні показники. Встановили, що ниркова дисфункція супроводжується групою традиційних (вік, гіперліпідемія, артеріальна гіпертензія, інфаркт міокарда, ожиріння, гіпертрофія лівого шлуночка) та нетрадиційних факторів ризику (гіперурикемія, фібриляція передсердь, фракція викиду лівого шлуночка, індекс об’єму лівого передсердя, цистатин С), роль яких збільшується зі зниженням швидкості клубочкової фільтрації. Це свідчить про тісний взаємозв’язок між традиційними та нетрадиційними факторами ризику, що зумовлюють розвиток кардіоренальних ускладн С целью изучения распространенности некоторых факторов риска развития почечной дисфункции у 344 больных хронической сердечной недостаточностью ишемического генеза проанализированы клинические, анамнестические, лабораторные и инструментальные показатели. Установлено, что почечная дисфункция сопровождается группой традиционных (возраст, гиперлипидемия, артериальная гипертензия, инфаркт миокарда, ожирение, гипертрофия левого желудочка) и нетрадиционных факторов риска (гиперурикемия, фибрилляция предсердий, фракция выброса левого желудочка, индекс объема левого предсердия, цистатин С), роль которых возрастает с понижением скорости клубочковой фильтрации. Это свидетельствует о тесной взаимосвязи между традиционными и нетрадиционными факторами риска, которые способствуют развитию кардиоренальных осложнений. The aim was to study prevalence of some risk factors of the renal dysfunction. Methods and results. 344 patients with ischemic chronic heart failure were included. Clinical, medical history, laboratory and instrumental data were analyzed. It was established that renal dysfunction is accompanied by traditional (age, hyperlipidemia, hypertension, myocardial infarction, obesity, left ventricular hypertrophy) and non-traditional risk factors (hyperuricemia, atrial fi brillation, left ventricular ejection fraction, left atrial volume index, cystatin C) whose role increases with a decrease in glomerular fi ltration rate. Conclusion. This shows the
Факторы риска формирования почечной дисфункции при хронической сердечной недостаточности ишемического генеза
Risk factors of the renal dysfunction formation in patients with ischemic chronic heart failure
Keywords: серцева недостатність; фактори ризику; ниркова дисфункція; сердечная недостаточность; факторы риска; почечная дисфункция; heart failure; risk factors; renal dysfunction