Ефективність застосування урсодезоксихолевої кислоти та L-аргініну на тлі базисної терапії у хворих на ішемічну хворобу серця, коморбідну з неалкогольною жировою хворобою печінки - Михайловська, Наталія Сергіївна; Міняйленко, Любов Євгеніївна; Різник, Ольга Іванівна; Лісова, Оксана Олександрівна; Олійник, Тетяна Вікторівна; Михайловская, Н. С.; Миняйленко, Л. Е.; Резник, О. И.; Лисовая, О. А.; Олейник, Т. В.; Mykhailovska, N. S.; Miniailenko, L. E.; et al. (Буковинський державний медичний університет, 2017)
На сьогодні актуальною є розробка оптимальних схем лікування та корекція нейрогуморальних порушень у хворих на ішемічну хворобу серця, коморбідну з неалкогольною жировою хворобою печінки. З метою вивчити ефективність застосування комбінації урсодезоксихолевої кислоти та L-аргініну на тлі базисної терапії обстежено 27 хворих на ІХС: стабільну стенокардію напруження II-III функціонального класу, коморбідну з НАЖХП. Хворі розподілені на дві групи: 1-ша група (n=13) отримувала базисну терапію ІХС, пацієнтам 2-ї групи (n=14) додатково до базисної терапії призначались L-аргінін та УДХК. За допомогою стандартних методик визначали показники ліпідного та вуглеводного спектра крові, функціональні проби печінки; імуноферментним методом визначали рівні інсуліну, адипонектину, резистину, асиметричного диметиларгініну. Встановлено, що під впливом базисної терапії з додаванням УДХК та L-аргініну спостерігалось достовірне зниження рівня інсуліну, індексу НОМА, нормалізація показників ліпідного спектра, покращення функціонального стану печінки, зменшення рівня резистину, асиметричного диметиларгініну та підвищення концентрації адипонектину, що свідчить про вплив комбінованої терапії на стан ендотеліальної функції та баланс адипоцитокінів у хворих на ІХС, поєднану з неалкогольною жировою хворобою печінки. На сегодня актуальной является разработка оптимальных схем лечения и коррекция нейрогуморальных нарушений у больных ишемической болезнью сердца коморбидной с неалкогольной жировой болезнью печени. С целью изучить эффективность применения комбинации урсодезоксихолевой кислоты и L-аргинина на фоне базисной терапии обследовано 27 больных ИБС: стабильной стенокардией напряжения II-III функционального класса, коморбидной с НАЖБП. Больные разделены на две группы: 1-ая группа (n=13) получала базисную терапию ИБС, пациентам 2-ой группы (n=14) дополнительно к базисной терапии назначались L-аргинин и УДХК. С помощью стандартных методик определяли показатели липидного и углеводного спектра крови, проводили функциональные пробы печени, иммуноферментным методом определяли уровни инсулина, адипонектина, резистина, асимметричного диметиларгинина. Установлено, что под влиянием базисной терапии с добавлением УДХК и L-аргинина наблюдалось достоверное снижение уровня инсулина, индекса НОМА, нормализация показателей липидного спектра, улучшение функционального состояния печени, снижение уровня резистина, асимметричного диметиларгинина и повышение концентрации адипонектина, что свидетельствует о влиянии комбинированной терапии на состояние эндотелиальной функции и баланс адипоцитокинов у больных ИБС с сопутствующей неалкогольной жировой болезнью печени. Today the important issue is the development of optimal treatment regimens and neurohormonal disorders correction in patients with coronary heart disease comorbid with nonalcoholic fatty liver disease. In order to study the effectiveness of the combination of ursodeoxycholic acid and L-arginine on the background of basic therapy, 27 patients with CHD comorbid with NAFLD have been examined. The patients were divided into two groups: the 1st group (n=13) received basic CHD therapy; patients in the 2nd group (n=14) – in addition to standard treatment were administered L-Arginine and UDCA. Using standard methods, lipidogram, glucose level and liver function tests were done; using ELISA kit the levels of insulin, adiponectin, resistin, asymmetric dimethylarginine were measured. It was established that exposure to standard treatment with the addition of UDCA and L-arginine led to a significant decrease in HOMA index, levels of insulin, normalization of the lipid spectrum, improvement of the functional state of the liver, reducing resistin, asymmetric dimethylarginine levels and increasing adiponectin concentration, indicating that the effect of combination therapy on the state of endothelial function and adipocytokines balance in patients with coronary artery disease combined with nonalcoholic fatty liver disease.
Эффективность применения урсодезоксихолевой кислоты и L-аргинина на фоне базисной терапии у больных ишемической болезнью сердца, коморбидной с неалкогольной жировой болезнью печени
Efficiency of using ursodeoxycholic acid and L-arginine on the background of basic therapy in patients with coronary heart disease, comorbid with nonalcoholic fatty liver disease
Keywords: ішемічна хвороба серця; неалкогольна жирова хвороба печінки; L-аргінін; урсодезоксихолева кислота; ишемическая болезнь сердца; неалкогольная жировая болезнь печени; L-аргинин; урсодезоксихолевая кислота; coronary heart disease; nonalcoholic fatty liver disease; L-arginine; ursodeoxycholic acid