Клініко-економічний аналіз фармацевтичного забезпечення хворих на пептичну виразку шлунка і дванадцятипалої кишки в умовах стаціонару - Яковлева, Ольга Станіславівна; Яковлева, О. С.; Yakovleva, O. S. (Харків: НФаУ, 2016)
У статті наведено результати комплексного клініко-економічного аналізу (КЕА) фармацев- тичного забезпечення хворих на пептичну виразку шлунка і дванадцятипалої кишки. За результатами частотного аналізу лікарських призначень встановлено, що найбільша кількість призначень припадає на лікарські засоби (ЛЗ), що впливають на функції органів травлення (44,98%). За даними АВС-аналізу визначено, що частка найвитратніших ЛЗ становить 25,71%. VEN-аналіз показав, що 24 (68,57%) ЛЗ за INN із 35 призначених є життєво необхідними та важливими. Результати проведеного комплексного КЕА показали, що найбільша частка витрат (66,21%), які пов’язані з фармацевтичним забезпеченням хворих із пептичною виразкою, припадає на 7 ЛЗ за INN зі статусом А/Е, загальна кількість призначень яких складає 349 або 53,04% від усіх призначень.
Клинико-экономический анализ фармацевтического обеспечения больных с пептической язвой желудка и двенадцатиперстной кишки в условиях стационара
The clinical and economic analysis of pharmaceutical providing of patients with peptic ulcer of the stomach and duodenum in the in-patient department
Keywords: клініко-економічний аналіз; фармацевтичне забезпечення; пептична виразка шлунка та дванадцятипалої кишки; клинико-экономический анализ; фармацевтическое обеспечение; пептическая язва желудка и двенадцатиперстной кишки; clinical and economic analysis; pharmaceutical providing; peptic ulcer of the stomach and duodenum