Фармакологічне дослідження протинабрякової активности екстрактів листя та кореня лопуха - Ассаф, Мохамад Махмуд; Щокіна, К. Г.; Дроговоз, С. М.; Деримедвідь, Л. В. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Наведено результати експериментального дослідження антиексудативної дії екстрактів кореню та листя лопуха великого. Визначено, що на моделях гострого асептичного запалення екстракт листя лопуха великого виявив виражену антиексудативну дію, якою не поступався (зимозановий набряк) або поступався на 10% (карагеніновий набряк) препаратам порівняння. Екстракту кореня лопуха властива помірна антиексудативна дія, якою поступається впливу екстракту листя лопуха, диклофенаку натрію (карагеніновий набряк) і кверцетину (зимозановий набряк). Оскільки екстракт листя лопуха виявив виражену антиексудативну дію на обох моделях набряків, можна припустити, що механізм протизапальної дії густих екстрактів лопуха, на відміну від класичних нестероїдних протизапальних засобів та кверцетину, не пов’язаний iз пригніченням циклооксигенази або ліпоксигенази. Приведены результаты экспериментального исследования антиэкссудативного действия экстрактов корня и листьев лопуха большого. Доказано, что на моделях острого асептического воспаления экстракт листьев лопуха проявил выраженное антиэкссудативное действие, по которому он не уступал (зимозановый отек) или уступал на 10% (каррагениновый отек) препаратам сравнения. Экстракт корня лопуха обладает умеренным антиэкссудативным действием, по котрому уступает экстракту листьев лопуха, диклофенаку натрия (каррагениновый отек) и кверцетину (зимозановый отек). Поскольку экстракт листьев лопуха проявил выраженное антиэкссудативное действие на обоих моделях отеков, можно предположить, что механизм противовоспалительного действия густых экстрактов лопуха, в отличие от классических нестероидных противовоспалительных средств и кверцетина, не связан с угнетением циклооксигеназы или липоксигеназы. The article shows the results of experimental studies of the antiexudative effect of the roots and leaves of common burdock. It’s proved that at the models of acute aseptic inflammation common burdock leaf extract showed the marked antiexudative effect, by which he was not inferior (zymozan edema) or inferior at 10% (carrageenan edema) of comparator products. Burdock root extract possesses the moderate antiexudative effect, by which it is inferior of the burdock leaves extract, diclofenac sodium (carrageenan edema) and quercetin (zymozan edema). As the burdock leaf extract shows the marked antiexudative effect on both models of edema, we can assume that the mechanism of antiinfl ammatory effect of thick burdock leaves extract, in contrast to classical NSAID, is not connected with inhibition of cyclooxygenase or lipoxygenase.
Keywords: протинабрякова активність; екстракти кореня та листя лопуха великого; противоотечная активность; экстракты корня и листьев лопуха большого; antiexudative activity; extracts of roots and leaves of the common burdock