Сучасні особливості надання паліативної допомоги в педіатрії - Городкова, Юлія Вячеславівна; Курочкін, Михайло Юрійович (Запорізький державний медичний університет, 2021)
Паліативна допомога є комплексом заходів, що покращують якість життя пацієнтів із хворобами, обмежуючими життя, або з хворобами, що загрожують життю, у відповідності до критеріїв визначення пацієнта, потребуючого паліативної допомоги, шляхом попередження й полегшення фізичних, психологічних, духовних страждань і допомоги членам його сім'ї, або особам, здійснюючим за ним догляд [1, с. 5]. Паліативна допомога у медицині взагалі та в філософії медицини ставить перед нами питання менеджменту невиліковних хвороб, в тому числі реанімації, як вищого ступеню влади над пацієнтом через тілесність, тож анестезіологи є одними з тих лікарів, що мають достатній досвід надання цього виду медичної допомоги. Беручи до уваги біоетичні особливості терапії хвороб в дитячому віці, актуальність дослідження та удосконалення сучасної паліативної допомоги в педіатрії набуває особливого значення.