Obstetrical and perinatal consequences of birth in women depending on the term of gestation - Siusiuka, V. G.; Boguslavska, N. Yu.; Kyrylyuk, O. D.; Shevchenko, A. O.; Babinchuk, O. V.; Bachurina, O. I.; Kyrychenko, L. V.; Сюсюка, Володимир Григорович; Богуславська, Н. Ю.; Кирилюк, О. Д.; Шевченко, Анна Олександрівна; Бабінчук, О. В.; et al. (My University, 2023)
The objecticve: to analyze peculiarities of pregnancy course, childbirth and the condition of newborns in women, depending on the gestation period on the basis of clinical and statistical analysis. Materials and methods. An analysis of pregnancy course, childbirth and perinatal outcomes has been carried out in 137 pregnant women. Patients were divided into 2 groups depending on the gestational age: 41 patients (I group) delivered in 37–40 weeks of gestation and 96 patients (II group) – in 41-42 weeks of pregnancy. Functional assessment of the fetal condition was performed using a cardiotocographic examination with cardiomonitors «Oxford Team 8000» and Hewlett Packard according to the generally accepted method, ultrasound examination – by ultrasound machine «Biomedica Au- 530» with a linear sensor of 3.5 MHz frequency. Variational and statistical processing of the results has been carried out using licensed standard packages of multivariate statistical analysis application programs «STATISTICA 13». Results. An evaluation of anamnestic data allowed to establish that the majority of patients in the II group (53.13 %) had extragenital pathology that was in 2 times more than in the I group (24.39 %). The frequency of chronic salpingooophoritis was also significantly higher in the II group compared to the I one (12.50 % and 2.44 %, respectively), and such pathology as uterine leiomyoma (7.29 %) and cervical dysplasia (4.17 %) were diagnosed only among the women in the II group. Мета дослідження: аналіз особливостей перебігу вагітності, пологів та стану новонароджених у жінок залежно від терміну гестації на підставі клініко-статистичного аналізу. Матеріали та методи. Проведено аналіз особливостей перебігу вагітності, пологів і перинатальних наслідків розродження 137 вагітних, які розподілені на дві групи: 41 пацієнтка (І група) – розроджені у терміні гестації 37–40 тиж та 96 пацієнток (ІІ група) – розроджені у терміні гестації 41–42 тиж вагітності. Функціональне оцінювання стану плода проводили з використанням кардіотокографічного дослідження на кардіомоніторі «OxfordTeam 8000» і HewlettPackard за загальноприйнятою методикою, а також ультразвукового дослідження на апараті «Biomedica Au-530» з використанням лінійного датчика з частотою 3,5 МГц. Варіаційно-статистичне оброблення результатів здійснювали з використанням ліцензованих стандартних пакетів прикладних програм багатовимірного статистичного аналізу «STATISTICA 13». Результати. Оцінювання анамнестичних даних у групах дослідження дозволило встановити, що частота екстрагенітальної патології серед пацієнток ІІ групи становила 53,13 % та була у 2 рази вищою, ніж у І групі (24,39 %). Частота хронічного сальпінгоофориту також була значно вищою у ІІ групі порівняно з І групою (12,50 % і 2,44 % відповідно), а така патологія, як лейоміома матки (7,29 %) та дисплазія шийки матки (4,17 %), спостерігалася лише серед жінок ІІ групи. Привертає на себе увагу більш висока частота невиношування, анемії під час вагітності та порушення матково-плацентарного кровотоку серед пацієнток ІІ групи. Частота ускладнень перебігу пологів у ІІ групі була у 4 рази вищою порівняно з І групою. Це мало безпосередній вплив на зростання частоти кесарева розтину та вакуум-екстракції плода. Так, дистрес плода під час пологів діагностовано у 13,54 % жінок у ІІ групі та у 7,32 % – у І групі, а слабкість пологової діяльності (8,3 %) та клінічно вузький таз (5,21 %) виявляли лише у ІІ групі.
Акушерські та перинатальні наслідки розродження жінок залежно від терміну гестації
Сюсюка В. Г. - https://orcid.org/0000-0002-3183-4556; Шевченко А. О. - https://orcid.org/0000-0002-7883-2873.
Keywords: pregnancy; gestation period; prolonged pregnancy; obstetric and perinatal complications; operative delivery; вагітність; термін гестації; переношування вагітності; акушерські та перинатальні ускладнення; оперативне розродження