Оцінювання професійних ризиків від впливу зважених ультрадисперсних частинок промислового аерозолю для працівників металургійного підприємства - Шаравара, Лариса Павлівна; Дмитруха, Н. М.; Андрусишина, І. М.; Sharavara, L. P.; Dmytrukha, N. M.; Andrusyshyna, I. M. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
Мета роботи – оцінювання професійних ризиків від впливу зважених ультрадисперсних частинок промислового аерозолю для працівників металургійного підприємства. Матеріали і методи. Дослідження вмісту зважених частинок здійснили на робочих місцях працівників металургійного виробництва. Застосували портативний сканувальний спектрометр Nanoscan 3910 (США). Хімічний склад досліджено методом оптико-емісійної спектрометрії з індуктивно зв’язаною плазмою (ОЕС-ІЗП) на приладі «Орtima 2100 DV» виробництва компанії «PerkinElmer» (США). На підставі даних, що отримали, обрахували канцерогенний і неканцерогенний ризики. Aim. To assess occupational risks from exposure to suspended ultrafine particles of industrial aerosol for workers of a metallurgical enterprise. Materials and methods. The study of the content of suspended particles was carried out at the workplaces of metallurgical production workers using a portable scanning spectrometer Nanoscan 3910 (USA). Their chemical composition was studied by optical emission spectrometry with inductively coupled plasma (OES-ICP) on the device “Optima 2100 DV” manufactured by “PerkinElmer” (USA). Based on the results obtained, carcinogenic and non-carcinogenic risks were calculated.
Assessment of occupational risks from exposure to suspended ultrafine particles of industrial aerosol for workers of a metallurgical enterprise
Keywords: металургійне виробництво; ультрадисперсний промисловий аерозоль; канцерогенний ризик; неканцерогенний ризик; metallurgical production; ultrafine industrial aerosol; carcinogenic risk; non-carcinogenic risk