Септичний шок: лікування згідно рішень настанови "Sepsis-3" - Шаповал, Сергій Дмитрович; Shapoval, S. D. (My University, 2025)
Вступ. Септичний шок (СШ) є різновидом сепсису зі значно підвищеним рівнем смертності через серйозні порушення кровообігу та/або клітинного метаболізму. Загальна смертність пацієнтів із СШ сьогодні становить у середньому від 30 до 40 % (в діапазоні від 10 до 90 %, залежно від особливостей пацієнта). Незадовільні результати часто пов’язані з відмовою від початку інтенсивної терапії (наприклад, протягом 6 годин після припущення діагнозу). Проте багато питань методичного підходу та трактування окремих аспектів СШ потребують вивчення та уточнення. Мета. Проаналізувати результати лікування хворих із СШ, що здійснювалося згідно рішень настанови «Sepsis-3». Матеріали і методи. Під нашим спостереженням перебували 283 хворих на сепсис, які лікувалися в гнійно-септичному центрі КНП «Міська лікарня № 3 м. Запоріжжя» впродовж 1991–2024 рр. Досліджувані хворі були розподілені наступним чином: основна група — 90 (31,8 %) хворих, що лікувалися за протоколами настанови «Sepsis-3». Група порівняння — 193 пацієнтів (68,2 %), які лікувалися згідно рішень Погоджувальної конференції. До групи порівняння віднесені 118 (61,1 %) хворих на сепсис і 75 (38,9 %) – на септичний шок (СШ), до основної групи – 90 (62,2 %) пацієнтів на сепсис і 34 (37,8 %) – на СШ. Тобто, пацієнтів із СШ в обох групах було 109 осіб. Introduction. Septic shock (SSH) is a type of sepsis with a significantly increased mortality rate due to severe disturbances in blood circulation and/or cellular metabolism. The overall mortality of patients with HF today averages from 30 to 40% (in the range from 10 to 90%, depending on the characteristics of the patient). Unsatisfactory results are often associated with refusal to start intensive therapy (for example, within 6 hours after the assumption of the diagnosis). However, many issues of the methodical approach and interpretation of certain aspects of the higher education system need to be studied and clarified. Objective. To analyze the results of treatment of patients with sepsis, which was carried out according to the decisions of the “Sepsis-3” guideline. Materials and methods. Under our observation were 283 patients with sepsis, who were treated in the purulent-septic center of the KNP “City Hospital No. 3 of Zaporizhzhia” during 1991-2024. The studied patients were distributed as follows: the main group - 90 (31,8%) patients, who were treated according to the protocols of the “Sepsis-3” guideline. The comparison group - 193 patients (68,2%), who were treated according to the decisions of the Conciliation Conference. The comparison group included 118 (61,1%) patients with sepsis and 75 (38,9%) - with septic shock (SS), the main group - 90 (62,2%) patients with sepsis and 34 (37,8%) — with SS. That is, there were 109 patients with SS in both groups.
Septic shock: treatment according to the «Sеpsis – 3» guideline
Keywords: септичний шок; інфузійна терапія; антибактеріальна терапія; летальність; septic shock; infusion therapy; antibacterial therapy; mortality