Експресія генів нуклеарного фактора активованих Т-клітин у дітей з двостулковим аортальним клапаном серця - Каменщик, Андрій Володимирович; Камишний, Олександр Михайлович; Іванько, Олег Григорович; Kamenshchyk, A. V.; Kamyshny, A. M.; Ivanko, O. G.; Каменщик, А. В.; Камышный, А. М.; Иванько, О. Г. (ДМА, 2016)
Гени нуклеарного фактора активованих Т-клітин (NFATC), з одного боку, відомі своєю участю у формуванні клапанного апарату серця на етапі ембріогенезу і в реалізації імунної відповіді. Слід зазначити, що, на відміну від вивчення поліморфізмів, дослідження експресії цих генетичних маркерів при серцево-судинній патології в людини у звязку з певними труднощами забору біопсійного матеріалу можна зробити лише при проведенні оперативних втручань на серці, вони мають поодиникий характер та стосуються безпосередньо тканини міокарда. The genes of nuclear factor of activated T-cells (NFATC) play a key role both in heart valves formation and immune response. Thus, in children with bicuspid aortic valve, formation of early myocardial hypertrophy with changes in nuclear factor of activated T-cells genes expression with prevailing of NFATCI expression takes place. The detection of NFATC1 expression level in the blood of children could be considered as an early marker of progressive myocardial hypertrophy.
Gene expression of nuclear factor of activaded T-cells in children with bicuspid aortic valve
Экспрессия генов нуклеарного фактора активированных Т-клеток у детей с двухстворчатым аортальным клапаном сердца
Keywords: двостулковий аортальний клапан; діти; допллерехокардіографія; генна експрессія; NFATCI; NFATC4; bicuspid aortic valve; children; dopplerocardiography; gene expression