Антиоксидантні властивості екстракту чорноголовника родовикового (дослідження in vitro) - Клеванова, Вікторія Сергіївна; Тржецинський, Сергій Дмитрович; Жернова, Галина Олександрівна; Klevanova, Viktoriia Sergiivna; Trzhetsynskiy, Sergiy Dmytrovich; Gernova, Galina Oleksandrivna (Фармаком, 2015)
У патогенезі цукрового діабету 2 типу без сумнівів важливе значення має активація перекисного окиснення ліпідів та зниження ефективності антиоксидантних систем захисту. Метою дослідження було охарактеризувати та оцінити антиоксидантні властивості екстракту чорноголовника родовикового у дослідах in vitro. Визначали здатність біологічно активних компонентів екстракту чорноголовника родовикового перешкоджати окиснювальному пошкодженню білків та ліпідів, за рівнем утворення малонового діальдегіду (МДА) та за ступенем окиснювальної модифікації білка (ОМБ) у гомогенаті печінки інтактних щурів та ліпопротеїдах жовтка курячого яйця. Так, антиоксидантна активність досліджуваного зразка в порівнянні з контролем за рівнем МДА та ОМБ у гомогенаті печінки склала 39,47% та 49,53% відповідно. В експерименті з ліпопротеїдами жовтка курячого яйця, антиоксидантна активність екстракту чорноголовника родовикового становила 28,49%. In the pathogenesis of type 2 diabetes activation of lipid peroxidation and reducing of antioxidant system effective work is important. Today it is well known that oxygen free radicals are involved in the pathogenesis of nearly 100 diseases, including diabetes. During our previous studies we have investigated and confirmed hypoglycemic activity of the Blood burnet’s decoction and its ability to reduce insulin resistance. The aim of the study was to characterize and evaluate the antioxidant properties of Blood burnet’s extract during in vitro experiment. We determined the ability of biologically active components of Blood burnet’s extract to prevent oxidative damage of proteins and lipids measuring the level of malonic dialdehyde (MDA) and oxidative modification of proteins in liver homogenate and lipoprotein of egg yolk. The results of the study confirmed the presence of antioxidant activity of Blood burnet’s extract. Thus, the antioxidant activity of the sample compared to control according to the level of MDA and oxidative modification of proteins in liver homogenate was 39.47% and 49.53% respectively. Antioxidant activity of Blood burnet’s extract was 28.49% in the experiment with egg yolk’s lipoproteins.
Antioxidant properties of Blood burnet’s extract (in vitro research)
Keywords: чорноголовник родовиковий; малоновий діальдегід; окисна модифікація білків; дослідження in vitro; Blood burnet; malonic dialdehyde; oxidative modification of proteins; in vitro studies