Морфологічна характеристика інволютивних змін епідермісу у хворих із маласезійною інфекцією шкіри обличчя - Макарчук, А. О.; Макарчук, А. А.; Makarchuk, A. O. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Потребують з’ясування та наступного опрацювання питання про залежність патоморфологічних змін від вікових особливостей шкіри на тлі маласезійного ураження. З метою визначення ультраструктурних інволютивних змін епідермісу у хворих із маласезійною інфекцією здійснили морфологічне дослідження шкіри обличчя 90 пацієнтів, серед них 60 хворих на маласезіоз. Стан епідермісу визначали з використанням електронної мікроскопії. Встановили, що у хворих віком 33–40 років провідним порушенням шкіри обличчя є паракератозний гіперкератоз. У віковій групі 41–50 років найчастіше визначали епідермальний спонгіоз і лімфоцитарну інфільтрацію епідермісу. У пацієнтів віком 51–57 років переважають ушкодження проліферації та диференціювання кератиноцитів. Це свідчить про залежність патоморфологічних змін епідермісу внаслідок маласезійної інфекції від віку пацієнтів. Требуют выяснения и дальнейшей разработки вопросы о зависимости патоморфологических изменений от возрастных особенностей кожи на фоне малассезийного поражения. С целью установления ультраструктурных инволютивных изменений эпидермиса у больных с малассезийной инфекцией провели морфологическое исследование кожи лица 90 пациентов, среди которых 60 больных малассезиозом. Состояние эпидермиса определяли с использованием электронной микроскопии. Установлено, что у больных в возрасте 33–40 лет ведущим нарушением кожи лица является паракератозный гиперкератоз. В возрастной группе 41–50 лет чаще всего определяли эпидермальный спонгиоз и лимфоцитарную инфильтрацию эпидермиса. У пациентов в возрасте 51–57 лет преобладают нарушения пролиферации и дифференцировки кератиноцитов. Это свидетельствует о зависимости патоморфологических изменений эпидермиса вследствие маласезийной инфекции от возраста пациентов. Many questions about the dependence of age-appropriate pathological changes of the skin on background malassezia destruction require clarifi cation and further advance. Aim. In 90 patients with involutive changes in facial skin, including 60 patients with malasseziasis, determination of the state of the epidermis was carried out using electron microscopy. Methods and results. It was found that in 33–40 years old patients leading violation of facial skin is hyperkeratosis. In the age group of 41–50 years epidermal spongiosis and lymphocytic infi ltration of the epidermis are in the foreground. In patients aged 51–57 years damage of proliferation and differentiation of keratinocytes predominates. Conclusion. This shows the dependence of epidermis pathological changes during malasseziasis on age.
Морфологическая характеристика инволютивных изменений эпидермиса у больных с маласcезийной инфекцией кожи лица
Morphological characteristics of involutive changes of epidermis in patients with malasseziasis of facial skin
Keywords: шкірні хвороби інфекційні; вікові фактори; ультраструктура; кожные болезни инфекционные; возрастные факторы; ультраструктура; Skin Diseases; Infectious; Age Factors