Синтез, фізико-хімічні властивості похідних 2-((4-аміно-5-(тіофен2-ілметил)-4H-1,2,4-триазол-3-іл)тіо)ацетогідразидів - Сафонов, Андрій Андрійович; Сафонов, А. А.; Safonov, A. A. (My University, 2016)
Синтетична хімія подарувала людству величезну кількість речовин, яких не існує в природі. Тепер синтезовано багато органічних речовин, не тільки тих, які трапляються в природі, а й тих, яких у природі немає, але які є конче потрібні людині в житті та її виробничій діяльності [1–6]. Однією з галузей синтезу є пошук біологічно активних речовин у ряду 1,2,4-триазолу. Масштабні наукові випробування похідних цього ряду сполук за останнє десятиліття є вагомим внеском у розвиток як світової, так і вітчизняної фармацевтичної галузі. Поряд із тим, що вже синтезовано величезну кількість речовин серед похідних 1,2,4-триазолу, ще недостатньо вивчено похідні 4-аміно-5-(тіофен-2-ілметил)-4H-1,2,4-триазолу. Метою нашої роботи був синтез 2-((4-аміно-5-(тіофен-2-ілметил)-4H-1,2,4-тріазол-3-іл)тіо)-N′-R-іденацетогідразидів, вивчення їхніх фізико-хімічних властивостей. Значение класса производных 1,2,4-триазола для создания малотоксичных и высокоактивных веществ огромно. Известно множество данных о высокой биологической активности среди этого ряда веществ. Особый интерес вызывают соединения производные 2-((4-амино-5-(тиофен-2-илметил)-4H-1,2,4-триазол-3-ил)тио)ацетогидразидов. Целью работы был синтез производных 2-((4-амино-5-(тиофен-2-илметил)-4H-1,2,4-триазол-3-ил)тио)ацетогидразидов, изучение их физико-химических свойств. 2-((4-Амино-5-(тиофен-2-илметил)-4H-1,2,4-триазол-3-ил)тио)-N′-R-иденацетогидразиды были получены присоединением ароматического или гетероциклического альдегида или кетона к исходному 2-((4-амино-5-(тиофен-2-илметил)-4H-1,2,4-триазол-3-ил)тио)ацетогидразиду в среде и-пропилового спирта и НСl. Температуру плавления определяли на автоматическом приборе для определения температуры плавления OptiMelt Stanford Research Systems MPA100 (США). Элементный состав соединений устанавливали на элементном анализаторе Elementar Vario L cube (CHNS) (стандарт ‒ сульфаниламид). Хромато-масс-спектральные исследования осуществляли на газожидкостном хроматографе Agilent 1260 Infinity HPLC с оборудованным масс-спектрометром Agilent 6120 (ионизация в электроспреи (ESI), 1Н-ЯМР-спектры регистрировались на спектрометре Mercury 400. Синтезирован ряд новых 2-((4-амино-5-(тиофен-2-илметил)-4H-1,2,4-триазол-3-ил)тио)-N′-R-ацетогидразидов, где R – 2-хлор-6-фторбензилиден, 3-нитробензилиден, 4-гидроксибензилиден, 2-нитробензилиден, 2,4-диметилбензилиден, 3,5-диметоксибензилиден, 3-бром-4-фторбензилиден, 2,3-диметоксибензилиден, 2-бромбензилиден, 2-фторбензилиден, 4-диметиламинобензилиден, пиридин-3-илметилен, 5-нитрофуран-2-илметилен, 4-метоксибензилиден, 2-гидроксибензилиден, 1-(4-метоксифенил)этилиден, 1-(тиофен-2-ил)этилиден, строение которых установлено с помощью современных физико-химических методов анализа (элементного анализа, 1Н-ЯМР-спектроскопии). Индивидуальность доказана методом ВЭЖХ-МС. The value of the class of 1,2,4-triazole derivatives to create a low-toxic and highly active substances is huge. There are a lot of facts about the high biological activity among a number of substances. The 2-((4-amino-5-(thiophen-2-ylmethyl)-4H-1,2,4-triazol-3-yl)thio)acetohydrazides derivatives causes of particular interest in this direction. The aim of the work was to synthesize 2-((4-amino-5-(thiophen-2-ylmethyl)-4H-1,2,4-triazol-3-yl)thio) acetohydrazides and their derivatives, studying of their physico-chemical properties. 2-((4-amino-5-(thiophen-2-ylmethyl)-4H-1,2,4-triazol-3-yl)thio)-N′-R-acetohydrazides were synthesized by of 2-((4-amino-5-(thiophen-2-ylmethyl)-4H-1,2,4-triazol-3-yl)thio)acetohydrazides with aldehydes and ketones in the i-propanol with the addition of hydrochloric acid. The melting point was determined by an automatic device for determining the melting point OptiMelt Stanford Research Systems MPA100 (US). The elemental composition of compounds found in elemental analyzer Elementar Vario L cube (CHNS) (standard ‒ sulfonamides). Chromatography-mass spectral studies conducted on gas-liquid chromatograph Agilent 1260 Infinity HPLC with equipped mass spectrometer Agilent 6120, 1H-NMR-spectra were registered on spectrometer Mercury 400. A series of new 2-((4-amino-5-(thiophen-2-ylmethyl)-4H-1,2,4-triazol-3-yl)thio)-N′-R-acetohydrazides derivatives were synthesized, R-2-chloro-6-fluorobenzylidene, 3-nitrobenzylidene, 4-hydroxybenzylidene, 2-nitrobenzylidene, 2,4-dimethylbenzylidene, 3,5-dimethoxybenzylidene, 3-bromo-4-fluorobenzylidene, 2,3-dimethoxybenzylidene, 2-bromobenzylidene, 2-fluorobenzylidene, 4-(dimethylamino)benzylidene, pyridin-2-ylmethylene, 5-nitrofuran-2-ylmethylene, 4-methoxybenzylidene, 2-hydroxybenzylidene, 4-methoxyphenyl) ethylidene, 1-(thiophen-2-yl)ethylidene. The structure of these compounds was established by modern physico-chemical analysis methods (elemental analysis, 1H-NMR spectroscopy). Individuality was proved by HPLC-MS.
Синтез, физико-химические свойства производных 2-((4-амино-5-(тиофен-2-илметил)-4h-1,2,4-триазол-3-ил)тио)ацетогидразидов
Synthesis, physico-chemical properties of 2-((4-amino-5-(thiophen-2-ylmethyl)-4h-1,2,4-triazol-3-yl)thio)acetohyd-razides
Keywords: синтез; 1,2,4-триазол; H-ЯМР-спектроскопія; хромато-мас-спектри; ацетогідразиди; 1,2,4-триазол; 1H-ЯМР-спектроскопия; хромато-мас-спектры; синтез; ацетогидразиды; 1,2,4-triazole; 1H-NMR spectroscopy; HPLC-MS; Synthesis; acetohydrazides