Комплексна прегравідарна підготовка жінок із дефіцитом маси тіла - Шелестова, Л. П.; Аллахвердієв, Р. С.; Сюсюка, Володимир Григорович; Shelestova, L. P.; Allahverdiev, R. S.; Syusyuka, V. G. (ЗДМУ, 2016)
Дефіцит маси тіла жінки, що перебуває у прямій залежності від маси жирової тканини в організмі, призводить до значних перебудов ендокринних механізмів регулювання репродуктивної функції. Мета роботи – оцінити ефективність розробленої комплексної прегравідарної підготовки жінок із дефіцитом маси тіла. Матеріали та методи. У дослідження ввійшли 130 жінок із дефіцитом маси тіла, які звернулися до жіночої консультації з метою планування вагітності, 65 із них отримували комплекс запропонованих лікувально-профілактичних заходів, 65 — традиційні заходи, а також 35 жінок із нормальною масою тіла. В усіх жінок у сироватці крові визначено вміст гіпофізарних та оваріальних гормонів і показники кістково-мінерального обміну. Особливостями запропонованої прегравідарної підготовки є лікувальне харчування (переважно білково-вуглеводне, калорійність цього раціону не менше ніж 35 ккал/кг маси тіла) та метаболічна корекція (призначення комбінованого препарату карбонату кальцію та холекальциферолу), що знижує резорбцію та збільшує щільність кісткової тканини. Результати. Визначено, що призначення гормональної терапії жінкам із дефіцитом маси тіла дає можливість поліпшити показники оваріальних гормонів і пролактину, що відбивається на нормалізації менструального циклу, появі овуляції та відповідно сприяє настанню вагітності. Вміст загального кальцію, паратгормона, остеокальцину та вітаміну D у жінок, які отримують запропоновані заходи, з включенням карбонату кальцію та холекальциферолу, не відрізняється від такого в жінок із нормальною масою тіла, тоді як у жінок, які отримують традиційні заходи, є статистично значущо зниженим. Використання розробленого комплексу сприяє статистично значущому зменшенню частоти мимовільного аборту з 16,3 до 2,0 % (P=0,015). Висновки. Використання розробленого комплексу лікувально-профілактичних заходів для жінок із дефіцитом маси тіла, до котрого, крім нормалізації гормонального фону, залучені лікувальне харчування, комбінований препарат карбонату кальцію та холекальциферолу, позитивно відбивається на функціональному стані та мінеральній щільності кісткової тканини, гормональному обміні, що, своєю чергою, поліпшує загальний стан жінки та її репродуктивне здоров’я. Defi ciency of a woman’s body weight is in direct proportion to the mass of adipose tissue in the body and leads to a signifi cant restructuring of the reproductive function endocrine mechanisms regulation. Aim. To evaluate the effectiveness of the elaborated complex pregravid preparation of women with body weight defi ciency. Materials and Methods. We observed 130 women with body weight defi ciency, who have visited the antenatal clinic for the purpose of planning pregnancy, 65 of them were treated with the proposed complex of therapeutic and preventive measures, 65 – traditional measures and 35 women with normal body weight. All women were determined by pituitary and ovarian hormones serum content and bone and mineral metabolism indices. The peculiarities of the proposed pregravid preparation are health food (mainly a protein-carbohydrate, daily calorie diet no less then 35 kca l/kg) and metabolic correction (prescription of combined cholecalciferol and calcium carbonate drug), which reduces in bone resorption and increases in bone density. Results. It has been noted that hormonal therapy prescription for women with defi ciency of body weight, could improve ovarian hormones and prolactin indices, which infl uenced on menstrual cycle normalization, ovulation induction, and accordingly contributed the pregnancy. The total content of calcium, parathyroid hormone, osteocalcin and vitamin D in women treated with the proposed measures, with the inclusion of calcium carbonate and cholecalciferol, did not differ from women with normal body weight, and whereas women who received traditional therapy, they were reduced signifi cantly. Using the elaborated system promoted a statistically signifi cant reduction in the incidence of spontaneous abortions from 16.3 % to 2.0 % (P=0.015). Conclusions. Applying elaborated complex of therapeutic and preventive measures for women with low body weight, which additionally to the hormonal status normalization includes health food, combined cholecalciferol and calcium carbonate drug, has a positive effect on the functional state of bone mineral density and hormonal metabolism. It, in turn, improves the general condition of women and their reproductive health.
Complex pregravid preparation for women with defi ciency of body weight
Keywords: маса тіла; щільність кісткової тканини; прегравідарна підготовка; денситометрія; порушення кальцієвого обміну; body mass; bone density; planned pregnancy; densitometry; calcium metabolism disorders