Изучение консистентных свойств интраназальной лекарственной формы амлодипина - Зедан, Фади Ал; Гладышев, В. В.; Бурлака, Б. С.; Бирюк, И. А.; Ал, Зедан Фаді; Гладишев, Віталій Валентинович; Бурлака, Богдан Сергійович; Бірюк, Ірина Авенірівна (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Проведені дослідження консистентних властивостей інтраназального крему з амлодипіном 1% на емульсійній основі, відібраного в результаті біофармацевтичних досліджень і його носія. Реологічні властивості розробленої назальної лікарської форми з блокатором кальцієвих каналів характеризують її як тиксотропну систему, відповідну до вимог, пропонованих до високостійких мазевих композицій. Незначні розбіжності між реологічними показниками інтраназального крему амлодипіну і його основи вказують на відсутність взаємодії між діючою речовиною й носієм. Проведены исследования консистентных свойств интраназального крема с амлодипином 1% на эмульсионной основах, отобранного в результате биофармацевтических исследований и его носителя. Реологические свойства разработанной назальной лекарственной формы с блокатором кальциевых каналов характеризуют ее как тиксотропную систему, соответствующую требованиям, предъявляемым в высокоустойчивым мазевым композициям. Незначительные расхождения между реологическими показателями интраназальногокрема амлодипина и его основы указывают на отсутствие взаимодействия между действующим веществом и носителем. Researches of the consistent properties of intranazal cream with amlodipine 1% on emulsive base, chosen after biopharmaceutical researches are conducted. Rheological properties of developed nasal dosage form with calcium channels blockator characterize it as the thixotropic system corresponding to demands to highly resistant ointment compositions. Insignifi cant discrepancies between rheological rates of amlodipine intranasal cream and its base shows the lack of interaction between active substance and the carrier.
Keywords: амлодипін; тиксотропність; механічна стабільність; амлодипин; тиксотропность; механическая стабильность; amlodipine; thixotropy; mechanical stability