Экспрессия Pan cytokeratin в менингиомах головного мозга - Тертышный, С. И.; Вотева, В. Е.; Тертишний, Сергій Ігорович; Вотєва, Ванда Євгенівна; Tertishniy, S. I.; Voteva, W. E. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Менингиомы головного мозга – вторая по частоте диагностирования опухоль центральной нервной системы у взрослых, составляет до 30% всех первичных новообразований. С целью определения наличия и оценки уровня экспрессии цитокератина в доброкачественных и злокачественных менингиомах головного мозга в образцах ткани менингиом, удаленных во время нейрохирургических операций у 30 больных, проведено иммуногистохимическое исследование с использованием моноклональных антител Mo a-Hu Cytokeratine (PanCK), Clone AE1/AE3 («DAKO», Дания). Установлено, что анапластические менингиомы экспрессировали цитокератин в 80% случаев. Среди доброкачественных менингиом положительная экспрессия обнаружена в 40% фибробластических вариантов. Это свидетельствует, что цитокератины необходимо включить в панель иммуногистохимических маркеров, используемых при дифференциальной диагностике различных вариантов менингиом. Менінгіоми головного мозку – друга за частотою діагностування пухлина центральної нервової системи, що становить до 30% усіх первинних новоутворень. З метою визначення наявності та оцінювання рівня експресії цитокератину в доброякісних і злоякісних менінгіомах головного мозку у зразках тканини менінгіом, котрі видалені під час нейрохірургічних операцій у 30 хворих, здійснили імуногістохімічне дослідження з використанням моноклональних антитіл Mo a-Hu Cytokeratine (PanCK), Clone AE1/AE3 («DAKO», Данія). Встановили, що анапластичні менінгіоми експресували цитокератин у 80% випадків. Серед доброякісних менінгіом позитивну експресію виявили в 40% фібробластичних варіантів. Це свідчить, що цитокератини треба включити в панель імуногістохімічних маркерів, які використовують під час диференційної діагностики різних варіантів менінгіом. Meningiomas of the brain are the second most common tumor of the CNS in adults, accounting about 30% of all primary tumors. Aim. In order to determine the presence and to assess the expression level of cytokeratin (CK) in benign and malignant brain meningiomas tissue samples were obtained during neurosurgical operations from 30 patients. Methods and results. Tissue samples were studied immunohistochemically by using monoclonal antibodies Mo a-Hu Cytokeratine (PanCK), Clone AE1/AE3 («DAKO», Denmark). It was established that anaplastic meningiomas expressed CK in 80% of cases. Among benign meningiomas positive expression was found in 40% of fi broblastic subtypes.
Експресія Pan cytokeratin у менінгіомах головного мозку
Pan cytokeratin expression by meningiomas of the brain
Keywords: менингиома; гистогенез; цитокератин; менінгіома; гістогенез; цитокератин; Meningioma; Histogenesis; Cytokeratin